Повишава ли се стандартът на живот на българите
Секция: Анализи
18 Юли 2024 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повишава ли се стандартът на живот на българите Анализ на експертите Преслав Райков и Росица Макелова

/КРОСС/ Доходът на 62% от работещите българи не е достатъчен, за да се издържат - и да си позволяват месо и риба през ден, например. Данните са за второто тримесечие на тази година. Изчисленията на КНСБ показват, че заплатата на всеки трети е под 1000 лева, с което той попада в категорията "работещи бедни". Темата коментираха Росица Макелова от КНСБ и икономистът Преслав Райков в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Поскъпването на цените не е толкова драматично, колкото пред последните две години, особено след пандемията, каза Макелова и допълни, че има ръст на доходите, но въпреки това те са на дъното в ЕС.

Райков посочи, че движението на цените се дължи на инфлационните процеси. Той допълни, че сивата икономика също е фактор, който трябва да се оцени, коментирайки доходите. Икономистът каза още, че е имало необосновано увеличение на заплатите, което не е било свързано с реформи и производителност, а това изкривява икономиката.

Макелова отговори, че въпросното увеличение в обществения сектор не е толкова голямо, тъй като там и заплатите не са високи.