Андрей Новаков и Ева Майдел стават говорители на ЕНП за регионална политика и промишленост
Секция: ПОЛИТИКА
18 Юли 2024 18:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андрей Новаков и Ева Майдел стават говорители на ЕНП за регионална политика и промишленост

/КРОСС/ Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент избра единодушно Андрей Новаков за свой говорител и координатор в Комисията за регионално развитие (REGI) и Ева Майдел за вицекоординатор в Комисията по комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE). Новаков, който е и координатор на ПП ГЕРБ за област Благоевград, ще продължи да отговаря за всички политики и промени в европейското законодателство, свързани с развитието на регионите, сближаването и изравняването на неравенствата на европейско ниво. Ева Майдел ще отговаря за формирането на политиките за индустрията, производството и енергетиката, наред със стартиралите вече инициативи в областите конкурентоспособност, иновации, киберсигурност и изкуствен интелект.

Освен член и координатор в Регионална комисия, Новаков продължава да работи и в Комисията по транспорт и туризъм. Предстои в идните месеци своята развръзка там да намерят няколко ключови за България теми, сред които и произнасянето на Европейския съд в Люксембург относно иска на държавата за на най-спорната разпоредба на пакета Мобилност - връщането на камионите до мястото им на регистрация. Очаква се също така Европейската комисия да предложи пакет от законодателни мерки за преодоляване струпването на камиони на границите, след като по-рано тази година Европейският парламент разгледа и се произнесе с резолюция по петицията на Андрей Новаков за въвеждане от времеви стандарт от 1 минута за обработка на тежкотоварни превозни средства на вътрешните гранично контролно-пропускателни пунктове.

Майдел ще продължи да членува също и в Комисията по икономически и парични въпроси, където работи активно по теми свързани с еврозоната, инвестиции и икономическо развитие. Чрез работата си в двете комисии по промишленост и икономика, Майдел ще е водещ глас за това как България и Европа да развият проспериращи икономики и общества. В Комисията по индустрия предстои в идните месеци да се започне работа по най-големите законодателни проекти, свързани с промишленост, отбрана и енергийна независимост. Надграждайки предишния си опит като водещ преговарящ по първия в света закон по Изкуствен Интелект и Закона за микропроцесори, Майдел ще продължи да играе водеща роля за това как технологичният напредък може да подпомогне конкурентоспособността на България и да допринесе за конкретни инвестиции в страната.