„В кадър“ по БНТ е филмът на Бойко Василев „Майки“ – Сребреница 29 години по-късно
Секция: КУЛТУРА
18 Юли 2024 19:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„В кадър“ по БНТ е филмът на Бойко Василев „Майки“ – Сребреница 29 години по-късно

/КРОСС/ На 19 юли, петък, от 22:00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър" гледайте новия документален филм на Бойко Василев - „Майки", посветен на 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница.

Тя винаги ги носи със себе си. През лятото ги държи вън, на хлад. През зимата ги слага в кухнята, че е топло. Защото това са снимките на синовете ѝ, а Сабра Муич няма нищо по-скъпо. От 29 години Муйо и Хусейн ги няма. Убити са в Сребреница през юли 1995 г., когато босненската сръбска армия на ген. Ратко Младич извършва масово клане на над 8000 мюсюлмански мъже, момчета и старци. Трибуналът в Хага обяви това за геноцид. Сабра знае, че не може да върне синовете си, нито съпруга и майка си, убити още в началото на войната в Босна и Херцеговина. За нея и за другите майки от Сребреница има три важни неща: паметта и истината за мъртвите - и бъдещето на оцелелите деца.

Разговорът за Сребреница днес е разговор за истината. Затова е разговор за всички нас", казва Бойко Василев.

Документалният филм „Майки" ни запознава с днешните герои на Сребреница. Майките, с тяхната мъка и воля за справедливост. Емир Сулягич и Хасан Нуханович, едни от малкото оцелели, с тяхната битка за истината. Уредникът в Мемориалния център Енис Мустафич, едно от децата на Сребреница. Екипът на БНТ ни среща и с кмета на Сребреница, сърбина Младен Груйчич, който има своята версия на историята. Филмът води зрителя в Сребреница, Поточари и Сараево, в днешния ден и в миналото.

„Майки" разказва и за едно изтрито поколение. Над 500 момчета, ненавършили 18, намират смъртта си в клането. Какви щяха да бъдат те днес? Разказват техните връстници, родени след 1970 г.

Раната не е затворена. Фактите са известни, но катарзис няма. А героите на филма живеят два паралелни живота - в единия вървят към бъдещето, в другия носят миналото на раменете си. Как се живее така? - гледайте „Майки" този петък от 22:00 ч. след „Панорама" по БНТ 1.

Оператор на документалния филм „Майки" е Михаил Врабчев, режисьор е Лъчезар Аврамов, редактор е Албена Колчакова, видеотехник - Юлиян Димитров.            

 

Гледайте „Майки" този петък „В кадър" от 22:00 ч. по БНТ 1

 

Намерете поредицата „В кадър" във Facebook и YouTube