Николай Николов: Към момента обстановката е много тежка, особено в Ямболско
Секция: Интервюта
19 Юли 2024 06:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Николов: Към момента обстановката е много тежка, особено в Ямболско Интервю за NOVA NEWS на бившия директор на ГДПБЗН и настоящ съветник на министъра на вътрешните работи

/КРОСС/ Към момента обстановката е много тежка, особено в Ямболско. Няколко села там са застрашени. Пожарът около с. Воден на няколко пъти променяше посоката си. Няма застрашени животи, но има опасност за къщите в този район. Това заяви снощи в интервю за NOVA NEWS Николай Николов, бивш директор на ГДПБЗН и настоящ съветник на министъра на вътрешните работи.

„Вятърът е със скорост от над 70 км/час - разпространява се като огнено кълбо, което не може да бъде спряно. Хеликоптерите не са в състоятие да летят. Ситуацията е много тежка", повтори Николов и допълни, че в днешния ден са били потушени повече от 250 пожара.

Той съобщи, че в района на Беклемето в Стара планина са били забелязани пламъци и натам веднага са били изпратени противопожарни екипи.

Там ситуацията също може да стане много сериозна, поради което служителите на парк „Централен Балкан" пътуват натам, бързо и мобилизирано, за да не се разрасне огънят, посочи той.

На въпрос дали къщите на хората в с. Воден е можело да се спасят, Николай Николов отвърна, че щом не са били спасени, значи не е могло да се направи нищо.

Има готовност обитателите на дома за възрастни хора в село Воден отново да бъдат евакуирани

„Подобни стихии в САЩ, най-мощната държава в света, погълват имоти за стотици милиони, дават и жертви. Слава богу, при нас засега няма жертви", напомни още той.

Николов призна, че най-вероятно са били допуснати грешки.

Вероятно има допуснати грешки при такива мащабни ситуации, защото трябва да се взимат бързи решения, които невинаги са най-правилните, поясни Николов.

Относно опасността да се възпламени компресорната станция в близост до с. Воден Николов потвърди, че такъв риск в действителност е съществувал, поради което пожарните екипи са положили по-специални усилия, за да се предотврати по-голяма трагедия.