Огненият ад продължава: Огнеборците се борят с бушуващите на територията на страната пожари
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юли 2024 07:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Огненият ад продължава: Огнеборците се борят с бушуващите на територията на страната пожари

/КРОСС/ Вече няколко дни България се намира в безмилостния капан на огъня. В някои градове на страната пламнаха нови огнища, в други - хората се справят с последиците от пожарите.

Пожарникари, доброволци, жандармеристи и военнослужещи продължат усилията за овладяване на огнената стихия. Пожарът разярил се в ямболското село Воден се насочи към село Крайново, извършена е евакуация на хора.

Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалждиев на място се запозна с обстановката по предприетите действия за ограничаване на огъня и разговаря с местното население. Към момента няма данни за пострадали. На терен са пожарни автомобили, булдозери, хеликоптер и както и допълнително поисканата подкрепа от 120 военни.

Пожарите между Харманли и Любимец, както и в пловдивското село Отец Паисиево са овладени. Благодарение на намесата на пожарникарите е спасена от пламъците вилната зона край Харманли. На двама пожарникари, пострадали по време на работа, е оказана медицински помощ и продължават своите действия.

Към 20.30 часа служителите на ГДПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 95 произшествия с 981 пожарникари и 332 пожарни автомобила..

Голям пожар се разрази този следобед на метри от бензиностанция в Харманли. Наложи се да се включи и хеликоптер в гасенето на огъня.

Началникът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) Митко Чакалов съобщи, че двама огнеборци са пострадали леко при гасене на пожара.

По думите на местни хора в пламъците са изгорели живи 200 овце във ферма в зоната край Харманли.

На терен работят над 10 екипа пожарникари с техника, пристигат и още от различни части на страната. В гасенето на пламъците се включиха доброволци със селскостопанска техника и водоноски.

Временно беше ограничено движението и в двете посоки по пътя между Харманли и Любимец заради пожар в района и силно задимяване.

Огънят в Харманлийско се разпалва след по-малко от денонощие от овладяването на големите пожари в Сакар в района на Свиленградска община, при които стотици хиляди декари земеделски площи и гори изгоряха, опожарени са къщи и селскостопански постройки има и двама пострадали.

Междувременно самоотвержени младежи от село Воден се впускат да помагат на съселяните си в огнения ад, пленил ямболското село от два дни. Външен басейн в една от вилите във Воден бе използван като спасителен план за потушаване на огъня. Собственикът на имота, уважаван лекар от селото, е дал разрешението местните да влязат в двора, да вземат бензиновата помпа, пожарогасители, кофи и да изпомпят водата от басейна, за да гасят пламъците.

Министър-председателят Димитър Главчев посети село Воден. След като по-рано днес беше в село Отец Паисиево, премиерът отиде и до другата област, която е сериозно засегната от пожарите.

Има готовност обитателите на дома за възрастни хора в боляровското село Воден отново да бъдат евакуирани. Причината е, че от западната страна на селото отново се е разгорял огън. Общо 19 са хората в дома в момента като четирима от тях са пристигнали от близкото село Крайново, където също гори пожар.

При необходимост хората ще бъдат отведени в дом в село Малко Шарково, където бяха евакуирани и вчера. Там ще им бъдат осигурени храна и лекарства.

Най-малко 35 са къщите, които изгоряха във Воден. Друга критична точка в страната е пловдивското село Отец Паисиево, където по-рано беше служебният премиер, заедно с министрите на вътрешните работи и на социалните дейности.

Там стана ясно, че пострадалите при пожарите в страната ще получат по 1578 лв. първоначална помощ. Парите ще бъдат изплатени веднага след подаването на молби в Агенция "Социално подпомагане".

Отделно от това пострадалите при пожарите могат да подадат документи и пред общината за помощ от 2500 лв. по фонд "Социална закрила".

Огромен пожар имаше и над софийския квартал "Горубляне". Отдалеч се виждаше, че инцидентът е възникал в района на улица "Абагар", където се намират много складове.

По-рано през деня пожар избухна и в село Димитриево, като стана ясно, че той е предизвикан умишлено. С огъня се бориха шест екипа на пожарната.

По късно извършителят - 42-годишен мъж, беше задържан. Нямаше пострадали.

Два пожара се бяха възпламенили и във варненското село Константиново. Пожарът е обхванал и малка част от лозя в близост. От МВР обясниха, че няма опасност за селото, населението и къщите. Стана ясно, че са се запалили сухи треви в селото, изгоряла е и нива с балирано жито.

Една от сградите на птицеферма в населеното място е изгоряла напълно, заедно с пилетата в нея.

Служители на ОДМВР - Пловдив дариха кръв за 19-годишното момче, което получи сериозни изгаряния като доброволец в борбата с огнената стихия в Сакар планина. Пострадалият е настанен с множество изгаряния в Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив, от където уверяват, че състоянието му вече е стабилизирано.