Сергей Рябков: Русия не изключва възможността да разположи ядрени ракети в отговор на САЩ
Секция: Русия
19 Юли 2024 07:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сергей Рябков: Русия не изключва възможността да разположи ядрени ракети в отговор на САЩ

/КРОСС/ Сергей Рябков, руският заместни-министър на външните работи съобщи, че Москва не изключва възможността да разположи нови ядрени ракети в отговор на планираното от САЩ разполагане на конвенционални оръжия с голям обсег в Германия, предаде Интерфакс.

Агенцията цитира коментарите на Рябков, че защитата на руската Калининградска област, разположена между Полша и Литва - две страни членки на НАТО- е от особено значение за Кремъл.

"Не изключвам каквито и да било възможности", заяви руският заместник външен министър, помолен да коментира американските планове за разполагане на оръжия в Германия.

САЩ обявиха миналата седмица, че от 2026 г. ще започнат да разполагат оръжия в Германия , които ще включват ракети Ес Ем 6 (SM-6 - многоцелеви ракети земя-въздух с много голям обсег - бел. ред.), крилати ракети "Томахок" и нови хиперзвукови ракети, за да демонстрират ангажимента си към НАТО и към европейската отбрана.

Интерфакс цитира думите на Рябков, че Москва ще избира от възможно най-широк спектър варианти, за да даде най-ефективен отговор на действията на САЩ, включително по отношение на разходите.

Рябков каза, че Калининградска област, най-западната част на Русия, която е откъсната от останалата част от територията на страната, "отдавна привлича зловредното внимание на противниците" на Москва.