Министър Стоянов: Испания ще изпрати два самолета за гасене на пожарите у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юли 2024 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Стоянов: Испания ще изпрати два самолета за гасене на пожарите у нас Всяка от машините е с вместимост около 6 тона

/КРОСС/ „По Механизма за гражданска защита на ЕС получихме отговор от Испания, която има възможност и ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона. Имаме потвърждение, че до края на днешния ден летателните машини ще пристигнат и вероятно ще се включат в гасенето още в утрешния ден". Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той посочи, че в района на ямболските села пожарната обстановка остава динамична. „Започваме да ограничаваме един от фронтовете, но температурата остава висока, има и силен вятър. На места все още огънят се развива върхово, което ни затруднява. По тази причина днес тук работим с 4 хеликоптера - на МО и изпратените от Чехия", каза Стоянов и потвърди, че към момента e овладяна ситуацията в района на село Голям манастир.

„Няма опасност за хората, обезпечени са селата, около тях работим с тежка техника, правим просеки, за да не допуснем огънят да влезе в населените места. По един от фронтовете на пожара, засегнал Крайново, Странджа, Голям Дервент и Воден, работим съвместно с колегите от Турция. Няма опасност за хората, има много техника", посочи още министърът.

„Най-важното е, че няма жертви и пострадали, освен двама пожарникари, които отново са на терен", подчерта вътрешният министър и посочи възможностите за подпомагане на засегнатите чрез Министерството на труда и социалната политика и чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, след като местната администрация опише щетите. Днес на двама жители на село Воден, най-тежко пострадали от стихията, ще бъдат предоставени изцяло оборудвани фургони, в които да се подслонят.