Патриарх Даниил отново посети Видин
Секция: Православие
19 Юли 2024 19:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Даниил отново посети Видин

/КРОСС/ Патриарх Даниил тръгна на обиколка из епархиите. Първата му спирка е Видин, съобщават от Видинската митрополия. Градът е център на епархията, която дядо Даниил оглавяваше преди да бъде избран за български патриарх.

Главата на Българската православна църква ще бъде посрещнат в 18 часа с литийно шествие на площад "Бдинци", където ще има и официалната церемония. Негово Светейшество ще отправи първото си патриаршеско благословение към жителите и гостите на града. Шествието ще продължи към катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски", където хората ще имат възможност лично да го поздравят и да получат благословение, допълниха от Видинска митрополия.

Видинският митрополит Даниил беше избран на 30 юни за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. До финала стигнаха Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил.

За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, а за Врачанския митрополит Григорий - 66, като имаше и три недействителни бюлетини. След това в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" се състоя и тържествената интронизация на новия български патриарх.