Започва Фестивалът за съвременно българско детско и младежко кино
Секция: КУЛТУРА
19 Юли 2024 20:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва Фестивалът за съвременно българско детско и младежко кино Прожекциите ще са на Sofia Summer Fest, а входът е свободен

/КРОСС/ Тази събота в 16:00 ч. започва първото издание на Фестивала за съвременно българско детско и младежко кино. Домакин на прожекциите ще бъде Sofia Summer Fest в Южен парк II, зад музея "Земята и хората". В рамките на пет уикенда от 16:00 часа ще бъдат излъчени 10 съвременни български детски и младежки филма, а входът за лица до 18 години е свободен.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Национален филмов център, а заедно с прожекциите ще бъдат организирани срещи с екипите на филмите, различни игри за децата, както и кръгла маса с професионалисти в киноиндустрията.

"Радваме се, че стартирахме този фестивал. За нас е важно да показваме българското детско и младежко кино и да обърнем темата към него, защото то е търсено от зрителите, но филмите в последното десетилетие не са много. Искаме да излъчим отново обичани анимации и игрални проекти и то с вход свободен за всички деца и младежи, да ги срещнем с екипите и да покажем интереса към този жанр и неговата важност за културното съзряване на най-малките", коментират организаторите.

В програмата са включени 10 игрални и анимационни филма от последното десетилетие, а прожекциите ще бъдат всяка събота и неделя от 16:00 часа на специален LED екран в под сянката на голямата шатра на Sofia Summer Fest. Програмата за филмите е следната:

20.07 - "ПУК", анимация, реж. Анри Кулев
21.07 - "МЕКО КАЗАНО", анимация, реж. Анри Кулев
27.07 - "СЛУЧАЯТ КЮРИ", игрален, реж. Андрей Хадживасилев
28.07 - "СЛУЧАЯТ ТЕСЛА", игрален, реж. Андрей Хадживасилев
03.08 - "SMART КОЛЕДА", игрален, реж. Мария Веселинова
04.08 - "ЧИЧО КОЛЕДА", игрален, реж. Ивайло Пенчев
10.08 - "ДИАДА", игрален, реж. Яна Титова
11.08 - "ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ", игрален, реж. Александър Косев
17.08 - "БЪЛГАРСКИ КОРАБ ПОТЪВА В БУРНО МОРЕ", игрален, реж. Петринел Гочев
18.08 - "ЛИЛИ РИБКАТА", игрален, реж. Ясен Григоров