Четвърта неделя след Петдесетница. Св. прор. Йезекиил. Преп. Симеон, юродив Христа ради. Преп. Йоан
Секция: Църковен календар
21 Юли 2024 06:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четвърта неделя след Петдесетница. Св. прор. Йезекиил. Преп. Симеон, юродив Христа ради. Преп. Йоан

/КРОСС/ Проповед за Четвърта неделя след Петдесетница

Братя и сестри,

Няма мярка за вярата. Вярата у едного трудно може да се съпостави с вярата у другиго. Случва се и най-силно вярващият да изпита борбата на съмнението, когато Бог реши да го изпита и допусне върху него нападението на поднебесните духове на злобата.

Друг, по-малко вярващ или дори постоянно съмняващ се, изведнъж изпитва блаженството на това да пребивава в Божията любов и изпитва потребността да е винаги с Бога. Удоволствието е само заместител на земното щастие и след като плътта му се насити, то бързо изчезва, оставяйки след себе си опустошена душа. Земното щастие, като всичко земно има начало и край. Веднъж изживяно - макар и за дни, седмици или дори месеци, - то преминава и от него остава само споменът, който вгорчава дните ни. Само блаженството на пребиваващия в безкрайната любов на Твореца, никога не се изчерпва, стига само да знае човекът, че ключът към него е вярата. "А вяра е жива представа на онова, за което се надяваме, и разкриване на онова, що се не вижда", казва светият апостол Павел (Евр. 11:1).

Йезекиил бил син на свещеника Вузий. Пет години след като се заселил в Телавив, бил призован за пророк и получавал видения. Йезекиил разбирал виденията си като лично божие послание и ги предавал на заточениците. Първото му видение набляга на божията слава. Второто описва по един драматичен начин дълбочината и сериозността на греха на Юда. Третото дава успокоение на Юдея и надежда за освобождение. В последното видение на Йезекиил, Бог описва един чудодейно възстановен бъдещ и нов Израел.