Все повече румънски туристи предпочитат почивка в България пред Гърция
Секция: Туризъм
20 Юли 2024 18:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Все повече румънски туристи предпочитат почивка в България пред Гърция

/КРОСС/ През последните няколко години румънските туристи заменят трайно руските почиващи у нас. Това показват наблюденията на екипа на хотелския комплекс „Топола Скайс Ризорт и Аквапарк", на база на данните от резервациите в него. Наблюденията сочат, че през първите летни месеци - юни и юли, има сериозен ръст на гостите от северната ни съседка.

„Румънците се очертават като основна група туристи за този сезон. В нашия хотел заетостта за летните месеци е над 90%, като към момента около 80% са румънски туристи. Показателно в това отношение е, че много от тях предпочитат българското Черноморие пред Гърция, която са посещавали преди" - посочва Добромир Вълев, управител на хотел Топола Скайс Ризорт и Аквапарк.

Според него основен фактор за интереса е стратегическото разположение на хотела - близо до Румъния, между Каварна и Балчик. Това е изключително удобство за туристите от северната ни съседка, които идват лесно с автомобил. Допълнителен плюс за избора на хотелския комплекс е и наличието на огромен паркинг, както и зарядни станции за електромобили. Освен нарастващия брой румънски туристи, комплекса посещават още гости от Германия, Полша, Унгария, Хърватия, Словения, Словакия, Нидерландия и разбира се - от България.

Сред останалите фактори са множеството иновации в комплекса, който току що навърши 15 години и през този период се радва на нарастващ интерес. Той притежава сертификат Green Key - водещ стандарт за постижения в областта на екологичната отговорност и устойчивото функциониране в рамките на туристическата индустрия. Сертификатът гарантира ангажимента от страна на бизнеса, че туристическият обект се придържа към строгите критерии на Фондацията за екологично образование (FEE) и покрива ключови области като политика за околната среда, управление на водите, отпадъците, енергията, както и цялостното екологично съзнание.

Хотелът разполага с 1200 легла, разположени в 416 модерно оборудвани помещения - двойни стаи, едноспални и двуспални апартаменти, с гледки към парка и басейна, както и към морето.