Пазете се от измами на пътя
Секция: Автомобили
20 Юли 2024 19:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пазете се от измами на пътя

/КРОСС/ По време на пиковия сезон на пътуване престъпниците са все по-активни в зоните за почивка. Те използват хитри трикове, за да се опитат да ограбят ценности и пари от пътниците. Информационният център на R+V Insurance съветва да внимавате срещу „злато за магистрала" и други измами.

Един уж има повреда, друг се оплаква от празен резервоар или кредитна карта, която не работи: измамниците използват такива истории, за да спечелят доверието на пътниците. Това се случва по-често през лятото на местата за почивка, но също и на изходите на магистралите и по селските пътища в цяла Европа.

На пръв поглед престъпниците изглеждат сериозни и безобидни. Ето защо пътниците многократно се хващат на измамата. Мошениците понякога предлагат бижута като обезпечение - които по-късно се оказва евтино копия. Има специален термин за това: „злато за магистрала".

Експертите на R+V предупреждават пътуващите да бъдат особено внимателни, когато непознати поискат превоз до най-близката бензиностанция или банка. Обикновените кражби също не са необичайни: измамниците предупреждават пътуващите за предполагаема повреда на колата или ги молят да обяснят маршрута. По време на това отвличане на вниманието съучастник тараши колата.

Винаги е безразсъдно да оставите ценности в колата с отворени врати и да се отдалечите, дори и да е само на няколко метра. Добре организирани банди крадци се възползват от момента на невнимание. Жертвите на подобни престъпници трябва незабавно да се свържат с полицията. Личното описание, което е възможно най-точно, и регистрационният номер на автомобила са полезни. Измамените обаче често нямат късмет - в много случаи престъпниците не се залавят а застраховката обикновено също не покрива щетите.

Допълнителни съвети от информационния център на R+V:
Винаги заключвайте колата веднага след като я напуснете, вземете ценности със себе си или ги сложете в багажника. По тъмно пътуващите трябва да ходят само на добре осветени места за паркиране. Всеки, който предполага, че е повредил друг автомобил, трябва винаги да се свързва с полицията и при никакви обстоятелства да не се оставя да бъде убеден да плати в брой.