Петър Волгин: Не може еднакво да търсим отговорност и от управляващите, и от опозицията
Секция: Анализи
20 Юли 2024 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Волгин: Не може еднакво да търсим отговорност и от управляващите, и от опозицията

/КРОСС/ Когато стане такъв тип бедствия, какъвто са пожарите в момента, със сигурност има някой, който да поеме вината. Всеки от изпълнителната власт не трябва да се страхува и да поеме тази отговорност. Това каза евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Всеки носи отговорност, но тя не може да бъде еднаква за всички, коментира той. "Не може еднакво да търсим отговорност и от управляващите, и от опозицията, защото в крайна сметка управляващите за това са сложени, за да могат да решават всички проблеми, да насочват средства на там, където е нужно. Да, опозицията трябва да изисква, опозицията трябва да настоява, но в същото време най-голямата отговорност е в управляващите, защото те затова са избрани", категоричен е Волгин.

Според същинският проблем е слабата власт по принцип. „Така е конституиран моделът на тази власт, на този служебен кабинет, той е едно никакво нещо, от което не можеш да очакваш някакви силни действия", заяви той.

Правителство няма да бъде съставено в рамките на този парламент, смята той, и избори възможно най-скоро са единственият начин да се излезе то политическата криза.

Той коментира и кризата в ДПС, като постави въпроса защо Ахмед Доган е поставил начело на партията Делян Пеевски. „Дали г-н Доган просто нещо се е объркал, някакъв наивизъм е проявил, или причините да предостави партията си на човек, от който сега се опитва да я вземе, са други. Всичко е много конспиративно, замъглено в тайни, догадки, свързани с много финансови интереси, с бизнес интереси", заяви Волгин.

Конфликтът в ДПС трябва да бъде разрешен по най-бързия начин, допълни той, защото стабилността на държава зависи от стабилността на самите партии.

Той бе категоричен, че не е използвал БНР за партийна пропаганда. „По мой адрес бяха изречени много лъжи и продължават да се говорят много лъжи, но аз няма да спра да продължавам да ги опровергавам", заяви евродепутатът по повод санкциите на СЕМ към него.

Волгин допълни, че е в неплатен отпуск като журналист в БНР. „Законът казва, че след като си избран за депутат или евродепутат, имаш право да излизаш в неплатен отпуск от държавно предприятие. Политиката и журналистиката са изключително близки. Журналистите трябва ясно да казват какви идеи споделят", заяви той.