„Хизбула“ изстреля десетки ракети срещу Израел в отговор на атака с дрон в Ливан
Секция: СВЯТ
21 Юли 2024 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Хизбула“ изстреля десетки ракети срещу Израел в отговор на атака с дрон в Ливан

/КРОСС/ Ливанската шиитска групировка "Хизбула" заяви, че в събота е изстреляла десетки ракети по северния израелски кибуц Дафна в отговор на израелски въздушен удар с дрон, при който по-рано през деня бяха ранени няколко души, предаде Асошиейтед прес.

"Хизбула" предприе атаката с ракети "Катюша" няколко часа след като израелски дрон удари кола в южното ливанско село Бурдж ал Мулук.

Националната новинарска агенция на Ливан (ННА) съобщи, че отломки от взривилия се дрон са ранили няколко цивилни, включително и деца.

Израелската армия заяви, че в събота е имало три обстрела от ливанска територия срещу Северен Израел. Засечени общо 45 снаряда, като част от тях са били прехванати, а други са паднали на празни площи. Въпреки че няма ранени, в резултат на обстрела на Голанските възвишения са избухнали няколко пожара, допълва израелската армия.

Междувременно палестинската ислямистка групировка "Хамас" каза, че е изстреляла от ливанска територия ракети, насочени към израелски военен пост в северното село Шомера в отговор на "ционистките кланета" в ивицата Газа. През последните няколко месеца бойци на "Хамас" извършваха подобни атаки от Ливан, но подобни удари остават рядкост, отбелязва АП.

По-късно ННА съобщи, че тази нощ израелската армия е нанесла въздушен удар по оръжеен склад южното ливанско крайбрежно село Адлун. Ударът е предизвикал серия от експлозии, продължили повече от час, като отломки от взривените оръжия са нанесли поражения и в съседни селища. Трима души са били леко ранени в близкото село Хараиб, допълва ННА. Ливанската информационна агенция не оповести допълнителни подробности за склада, но там вероятно е имало оръжия на "Хизбула", отбелязва АП.

В петък "Хизбула" заяви, че за първи път е изстреляла ракети по три села в Северен Израел в отговор на удар, при който предишната вечер са загинали няколко души, припомня АП.

"Хизбула" започна да изстрелва ракети срещу Израел малко след атаката на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври. Подкрепяната от Иран шиитска групировка казва, че по този начин иска да отслаби израелския военен натиск върху ивицата Газа. Размяната на огън удари доведоха до разселването на десетки хиляди хора в Израел и Ливан.

От октомври досега при израелските въздушни удари в Ливан са убити повече от 450 души, предимно членове на "Хизбула", но сред жертвите има и около 90 цивилни. От израелска страна са убити 21 войници и 13 цивилни, обобщава АП.