Черен гларус се превърна в сензация във Варна
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Юли 2024 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Черен гларус се превърна в сензация във Варна

/КРОСС/ През последната седмица една птица се превърна в истинска сензация във Варна. Става въпрос за черен гларус, който се появи в града и изненада всички в морската столица.

Необичайният вид на птицата провокира редица коментари в социалните мрежи, като споровете основно са около това, дали е възможно наистина този черен цвят да е естествен или пък става въпрос за човешка намеса. И докато хората спорят черният гларус е на път да се превърне в един от талисманите на града, а варненци вече искат да му измислят и име.

Николай Танчев е сред първите, които забелязват черната птица във Варна. В района на Археологическия музей. „Първо помислих, че е врана, но после когато се загледах как другите гларуси го атакуват си казах, че това е нещо необичайно", разказва той.

Че е врана си помислили и служителите на музея. „Излизам отвън да пуша, оставих цигарата, обръщам се и в един момент птицата зад гърба ми. Аз помислих, че е врана и се почудих "Боже, какво е това?", обяснява Дора Миткова.

Таня Тодорова казва, че гларусът е бил кротък, позволявал да го погалиш и не бягал. За черният цвят на птицата, хората си имат свое обяснение.

„Това е пигмент. Това е мутация с която природата реагира за това да еволюира по-успешно", посочва Николай Танчев.

„В България точно толкова тъмна птица не е виждана. Има наблюдение преди години по южното Черноморие, на остров Св. Иван, където е най-голямата колония на този вид в България на по-тъмни птици, но не до такава степен черни", отбелязва отговорникът на „Природозащитни дейности" в Българското дружество за защита на птиците Михаил Илиев.

Според него възможна причина разбира се е свързана с естествена мутация, която при много организми я има. „На пигмента меланин, който отговаря за тъмното оцветяване на кожата и различни структури, като пера например, или човка или косми и козина", казва още Илиев.

Но според орнитолозите дори при мутация няма как да се постигне толкова равномерно оцветяване. А споровете по темата се пренасят и на международно ниво.

А докато хората спорят, птицата не остава без внимание и храна. „Тя се радва на тристепенно меню. Също така е често сред нас и ние я очакваме отново за поредната разкладка", разказва Николай Танчев и добавя, че в социалните мрежи е направено допитване, чрез което да бъде избрано най-подходящото име за птицата.