Земеделците остават без производство, а разходите им се трупат
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юли 2024 15:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Земеделците остават без производство, а разходите им се трупат

/КРОСС/ Зърнопроизводителите очакват най-лошата реколта на слънчоглед и царевица за последните 10 години. Причината е продължителната суша и високите температури, които изгарят културите и прекъсват развитието им.

Земеделски стопани обмислят дали да жънат пролетниците, тъй като с кампанията ще натрупат още разходи.

Звезделин Сурев обработва 2000 дка земя в землищата на Златарица и село Родина. Тази година е насял 550 дка със слънчоглед и 700 дка със царевица. Очаква много слаба и некачествена реколта заради продължителната суша.

„Не ми тежи да работя с кравите": Земеделци у нас борят кризата с работници от Узбекистан

8 души са пропътували около 5000 километра, защото заплащането за фермерския им труд е много по-добро, отколкото в родината им

„При слънчогледа от жегата - започват да изсъхват долните листа и той приключва. Топлият вятър, който прежуля растенията, им помага още по-бързо да приключат. Семената не могат да се напълнят, точно сега се пълнят и ще останат! И добивът ще е много нисък. Под 100 килограма", коментира той.

Оказва се, че не само в Предбалкана край Златарица изпепеляващата суша спира развитието на царевицата и слънчогледа.

„Над месец не е капвал капка дъжда и нещата са плачевни, царевицата е тотално загубена. Тя тръгва да изкласява от жегата, но няма клас. Кочанът, който се заражда, е малък, дребен, зърната са непълни. Навсякъде във форумите виждаме снимки и колегите навсякъде се оплакват. Аз виждам - в Северна България, а и в Южна България... Слънчогледът точно като пълнеше питата, семката остава празна, листата прегарят... Обикаляйки на много места в страната, на много малко места виждам продукция, която ще е качествена и с добри добиви", коментира Пенчо Чанев, който има земеделска фирма в Златарица.

Зърнопроизводителите вече са направили големи разходи по тазгодишната реколта. Освен че очакват нисък добив, ги притискат и ниските изкупни цени. Слънчогледът се търгува по 66 стотинки "на зелено."

„Имаме оране, дисковане, сеене, торене за сеенето, торене след сеенето, пръскане с хербициди, пръскане с листни торове и дотук. А продукцията, която произвеждаме, е на твърде ниски цени и втора или трета година вървим назад! Ако се сметнат под сто килограма от декар и се сметнат реално нещата - може би не е желателно да се жъне, защото жътвата ще хвърли повече разходи", казва Звезделин Сурев.

„От друга страна, разходите надхвърлят в пъти приходите, които не съм сигурен можем ли да очакваме... Почти всички сме с кредити и както са тръгнали нещата, се очаква банките да станат едни от най-големите земеделски производители през следващите 1-2 години", коментира Пенчо Чанев.

Фермерите казват, че през последните години климатът у нас трайно се променя и засушава. А такива продължителни горещини като това лято не са отчитани от 40 години.