Трима ранени при срутване на нефтена сондажна платформа в Турция
Секция: СВЯТ
21 Юли 2024 19:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трима ранени при срутване на нефтена сондажна платформа в Турция

/КРОСС/ Платформа за сондиране на петрол се срути в Югоизточна Турция, ранявайки най-малко трима работници, двама от които бяха спасени, предаде Франс прес, като се позова на местните власти.

Инцидентът е станал на планинската сондажна площадка Габар в населения предимно с кюрди окръг Шърнак в крайния югоизток на страната, според местни медии.

Според валията Джевдет Атай, който е отишъл на място, двама от тримата работници, хванати в капан под развалините на сондажа, са били спасени, като единият е бил прехвърлен с хеликоптер в болница", посочва той в своя акаунт в "Екс".

"Продължават усилията за спасяване на последния работник, който все още е в капан сред развалините", добави той.

След откриването на нефт в окръг Шърнак през 2022 г. започнаха сондажни операции, извършвани от Турската петролна корпорация (TPAO), с обявен производствен капацитет от 1200 барела на ден и потенциални запаси от 100 000 барела на ден, според TPAO.

Окръг Шърнак, граничещ с автономен Кюрдистан в Северен Ирак и Североизточна Сирия, е в центъра на въоръжени сблъсъци между турското правителство и Кюрдската работническа партия (ПКК) от средата на 1980 г. ПКК се разглежда като терористична организация от Анкара и нейните западни съюзници.