Ще покрие ли България изискването за по-ниска инфлация за прием в еврозоната
Секция: Анализи
22 Юли 2024 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще покрие ли България изискването за по-ниска инфлация за прием в еврозоната Анализ на Гарабед Минасян и Румен Гълъбов

/КРОСС/ БНБ намали прогнозата за българската икономика, но с очакванията за по-ниска инфлация. Какви са шансовете на страната ни за влизане в еврозоната на фона на политическата нестабилност коментираха икономистите Румен Гълъбинов и проф. Гарабед Минасян в „Твоят ден" по NOVA NEWS.

Задължителните минимални резерви, които БНБ поставя са 12%, но ако се влезе в еврозоната този процент ще падне до един, каза Минасян. Той каза, че въпросните 12%, които се задържат от банките сега, ще се върнат в тях, което ще доведе до връщане на инфлацията.

Гълъбинов подчерта, че ЕЦБ вече две години държи високи лихвите в еврозоната. Той подчерта и съобщението, че ако не се постигне годишна инфлация от 2%, няма да има намаление на основния лихвен процент в еврозоната. От тази гледна точка, БНБ продължава политиката на местно ниво и подпомага свалянето на инфлацията и в България, допълни икономистът.

Минасян каза, че колкото повече се приближаваме към еврозоната, толкова по-силен ще бъде натискът за конвергенция на вътрешното заплащане на труда към европейското. По негови думи обаче е важно как това движение на заплатите ще подейства върху икономическите процеси в страната.

Гълъбинов каза, че с изключение на инфлацията, макроикономическите показатели на страната са подходящи за влизане в еврозоната.