Любомир Тулев: Това е най-големият IT срив от 2017 г., България не беше толкова засегната, защото не сме узрели за киберсигурност
Секция: Коментари
22 Юли 2024 10:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любомир Тулев: Това е най-големият IT срив от 2017 г., България не беше толкова засегната, защото не сме узрели за киберсигурност

/КРОСС/ Това е най-големият срив от 2017 г. Милиони бяха засегнати. Това показа колко сме зависими и уязвими от тези технологии. Това заяви Любомир Тулев, експерт по киберсигурност в БНТ.

Това беше бъг, който не е чрез външна хакерска намеса, тя дойде от самите инженери на продукта. "Крауд Страйк" е компанията, "Фалкон" е продуктът. Този продукт се грижи крайните устройства да бъдат защитени от вируси. На 19 юли, рано сутринта, инженерите на "Крауд Страйк" пускат регулярен ъпдейт. Впоследствие, може би, защото не е тестван достатъчно, всяко устройство по света, който има инсталиран този антивирусен агент и е с операционна система Windows, дава бъг и не може да се стартира устройството", каза още Любомир Тулев.

Експертът по киберсигурност обясни, че след сривът е имало опити за измами, защото много са се възползвала от ситуацията, като са пращали имейли от името на инженерите в "Крауд Страйк" със заявката, че могат да съдействат.

По думите му в България сривът не се е усетил толкова силно, както в световен мащаб, защото "ние не сме толкова узрели за киберсигурност".

"Не сме узрели за защита от киберсигурност, в по-голямата част от компаниите в България не са имали инсталиран този антивирусен софтуер", обясни Любомир Тулев.

Източник:БНТ