Проф. Йоаким Каламарис: Пожарът по границата на Гърция и България днес ще бъде потушен
Секция: Коментари
22 Юли 2024 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Йоаким Каламарис: Пожарът по границата на Гърция и България днес ще бъде потушен „Инфраструктурата на бедствията е много важна и касае корупцията в дадена страна”, отбеляза икономистът

/КРОСС/ Битката с пожарите е водеща и в Гърция. На много места се използва летателна техника за потушаване на огъня.

Проф. Йоаким Каламарис коментира в ефира на „Тази сутрин", че пожарът, който е по границата на Гърция и България не се коментира там, защото в сравнение с другите инциденти този не бил толкова огромен. Очакванията са днес да бъде потушен, има и прогнози за дъжд в този район.

„Специално този пожар не е опасен", посочи проф. Йоаким Каламарис.

Той поясни, че температурите в страната вече са се понижили до 35-37 градуса.

„Мисля, че няма голяма разлика с тези в братска България", каза икономистът.

„През последните три години Гърция има сериозна концепция и превенция срещу пожари - не с думи и плачещи политически сили, а със съвсем сериозни мерки - с покупка на сериозно оборудване", коментира проф. Йоаким Каламарис.

„Колкото и да имаме пожарникари и доброволци - ако нямаме средствата, с които те трябва да се изправят пред бедствията...., които в повечето случаи за съжаление са организирани палежи", допълни още той.

По думите му виновните за палежи в Гърция са заплашени от 20 години затвор и конфискация на цялото им имущество.„В България няма виновни за пожарите - това виждам", допълни още професорът.

„Не искам да обиждам никого, но е несериозно твърдение в 21-ви век да нямаш обхват. Това е фантасмагория. Говорим за системата, която още служебното правителство прие на времето и е предоставена в България преди две години. Системата в Гърция работи - без оправдание, че в някои райони антените нямат обхват. Това е несериозно", посочи проф. Йоаким Каламарис.

„Инфраструктурата на бедствията е много важна и касае корупцията или некорупцията в дадена страна", заяви икономистът.

Според него за доброволците, които участват в гасенето, трябва да има данъчни облекчения.

„За да има някакъв стимул. Ние виждаме в България колко хора дават от себе си, но няма разлика в техните данъци и такси, не са отличени като граждани", проф. Йоаким Каламарис.

Той коментира, че винаги след палежи - през зимата Гърция е обхваната от наводнения.