Колко пари са ни нужни за нормален живот: Отговаря бившият социален министър Христина Христова
Секция: Интервюта
22 Юли 2024 16:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колко пари са ни нужни за нормален живот: Отговаря бившият социален министър Христина Христова

/КРОСС/ Изследванията за издръжка на живота, които правят от години КНСБ, са много полезни. Разбира се, всяка методика има ограничения и трябва да се направят известни уговорки и има разлики в методиките, но бих казала, че в последните няколко години, ръстът на доходите има покритие с инфлацията.

Това каза бившият социален министър Христина Христова в "Студио Actualno" по повод анализа на КНСБ за издръжката на живот у нас.

Според него необходимият месечен доход за издръжка на живота на тричленно семейство с двама работещи възрастни и едно дете до 14 години е 2615 лв. към юни. За месечната издръжка на един работещ са необходими 1453 лева, посочва изследването.

62% от работещите обаче не достигат заплата за издръжка, а около 30% от наетите получават заплата до 1000 лв.

"Политическата нестабилност, която има в България от 3 години има много неблагоприятни ефекти за инвестициите. Имаме ръст на икономиката, но той не е достатъчен, за да може да покриваме критериите за икономически растеж и за влизане в еврозоната. Все още имаме инфлация, която не може да покрие Маастрихтските критерии за приемане на еврото", сподели Христова.

Достатъчен ли е темпът на увеличаване на минималната работна заплата, за да покрие нарастващите доходи за издръжка и ще се отрази ли бъдещото ни влизане в еврозоната на покупателната способност - вижте в интервюто.