Проф. Цоков: С нови програми подкрепяме над 38 000 български деца в неделни училища в чужбина
Секция: Наука
22 Юли 2024 17:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Цоков: С нови програми подкрепяме над 38 000 български деца в неделни училища в чужбина Д-р Ирина Владикова и Петя Цанева са тазгодишните носители на отличието „Пробуда“

/КРОСС/ Българските неделни образователни институции зад граница - 396 училища, са място на обичта и любовта към България. Учители, директори и експерти изградиха паралелна българска образователна система, простираща се на 6 континента - място, където децата да се учат да обичат България - да бъдат българи, знаейки езика, традициите, историята и географията на страната ни. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков откри годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която се провежда днес в София.

По време на събитието той връчи и отличията „Пробуда" на МОН за 2024 г. Наградите получиха д-р Ирина Владикова - училищен ръководител на Българо-австрийското училище „Св. св. Кирил и Методий" във Виена и Петя Цанева - председател на Асоциация на българите в Испания „Балкан" и председател на УС на АБУЧ. Наградите за българските учители зад граница „Пробуда" бяха основани през миналата година и се присъждат за особен принос за развитие и поддържане на българщината в неделните ни образователни институции.

От 1992 г. д-р Ирина Владикова преподава български език и литература в Българо-австрийското училище и е негов директор. Тя е сред учредителите на АБУЧ през 2007 г. Удостоена е за заслуги към образованието по роден език в чужбина със златен плакет „Отец Паисий Хилендарский", а през 2011 г. получава почетното отличие „Неофит Рилски" на МОН, с което за първи път се удостояват преподаватели и директори на български училища в чужбина. Д-р Владикова участва в комисията за разработване на програми по български език, съответстващи на нивата на европейската езикова рамка. През 2024 г. е включена в екипа на ИБЕ „Проф. Любомир Андрейчин" за изработване на учебните програми по български език и литература зад граница.

През 2003 г. Петя Цанева основава първото българско неделно училище в Испания - ПБНУ „Св. Иван Рилски" в Мадрид. От 2005 до 2008 година мотивира и помага за отварянето на шест филиала в различни градове на Испания.

През 2010 г. създава Първата българска неделна гимназия „Йордан Йовков" в Мадрид. До днес тя продължава да осигурява безрезервна помощ на всичките над 50 български училища, създадени на територията на Испания.

„В последната година Министерството на образованието и науката се опита в още по-голяма степен да осигури подкрепа за тези училища, в които се обучават над 38 000 български деца", каза министърът. Държавната институция подпомага организационно, методически и финансово тези средища на знанието, в които работят 2 000 учители в 43 държави на 6 континента. През настоящата учебна година са осигурени близо 16 млн. лева за финансиране на обучения по български език и литература, по история и география на България и за допълнителни училищни дейности, като съхраняване и опознаване на българските традиции и родинознание.

Министър Цоков подчерта, че подкрепата на МОН не се изразява само финансово, а и чрез реализиране на нови дейности и програми. „Неразказаните истории на българите" е национална програма, която се изпълнява изцяло към нашите неделни училища зад граница, и е насочена не само към родовата памет и история, но и към промяна на модела на българското образование - да не се наизустява, а да се усвояват нови практически знания на база изследвания и проучвания", обясни министърът и уточни, че в момента се обмисля и модул за българските училища на територията на страната.

Националната програма „България - образователни маршрути" насърчава популяризирането на българското културно-историческо и родово наследство и приноса на съвременните българи по света. „Включихме и неделните училища зад граница в нейния обхват и така български деца от чужбина ще могат да посещават страната ни и да опознават различни културно-исторически обекти", отбеляза проф. Цоков. По думите му 16 училища вече са одобрени за финансиране, а програмата е все още отворена за кандидатстване от неделните училища, като общият й бюджет е 500 000 лева.

Приоритетна задача на МОН е подпомагането на обучението в българските училища в чужбина и утвърждаването им като средища, съхраняващи българския език и култура. В тази връзка се подготвят и нови учебни програми за предучилищна подготовка по български език и такива по български език като втори. „Тези проекти дават различен поглед как да се структурира и да се реализира една съвременна учебна система, насочена към формиране на умения за използване на българския език", отбеляза министърът и уточни, че тези проекти предстоят да бъдат публикувани за обществено обсъждане.