Св. вмчца Христина
Секция: Църковен календар
24 Юли 2024 05:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Св. вмчца Христина

/КРОСС/ На днешния 24 юли Православната църква почита Света великомъченица Христина. Тя се родила през III в. в богато и известно семейство. Баща ѝ Урбан бил управител на град Тир.

Той бил известен с жестокостта си. Малката Христина още в ранните си години познала и обикнала Бога, своя Създател. Когато станала на 11 години, се открила необикновената ѝ красота.

За да я запази от човешки погледи, баща и Урбан направил за нея стая във висока кула. Там той поставил златни и сребърни изображения на своите езически богове, като ѝ заповядал ежедневно да им пали тамян и да им се кланя.

От кулата Христина гледала все на Изток, към небесните висоти и се молела на живеещия внебесата истинен Бог да ѝ се открие. Когато прекарала достатъчно дни в пост и молитва, ѝ се явил ангел Господен.

Той я осенил с кръстното знамение и казал, че в името на Единния Бог тя ще бъде жестоко изтезавана от трима мъчители, но Създателят винаги ще я укрепва и ще ѝ помага.

Тогава Христина счупила на парчета сребърните и златните идоли на баща си и ги изхвърлила през прозореца. Предречените мъчения не закъснели.

Когато научил какво е направила, баща ѝ умопомрачен от ярост и злоба, подложил девицата на жестоки изтезания.

Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Баща ѝ разпоредил да хвърлят в тъмница измъчената Христина, но починал внезапно.

Следващите управители Дион и Юлиян продължавали да мъчат изповедницата. Най-накрая Юлиян заповядал да накажат Христина със смърт.

Тогава тя била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ.