Светлинна проекция и дрон шоу, посветени на климата, озаряват НДК
Секция: ЛЮБОПИТНО
22 Юли 2024 17:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светлинна проекция и дрон шоу, посветени на климата, озаряват НДК

/КРОСС/ София ще посрещне близо 500 делегати от 150 държави за 61-ата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC-61) към ООН. Форумът ще се проведе в периода от 27 юли до 2 август под домакинството на Министерството на околната среда и водите. Това е най-голямото събитие, свързано с наука за климата, което е провеждано в България.

Участниците в 61-вата сесия на IPCC, жители и гости на София ще бъдат зрители на светлинната проекция „Хоризонт", която ще осветява Националния дворец на културата (НДК) в три поредни вечери от 27 до 29 юли от 22:00 до 23:30 часа. Проектът е посветен на темите за климата и припомня за неразривната връзка на човека с природата, както и за отговорността, която носим за бъдещето на човечеството и на нашия общ дом.

Творбата „Хоризонт" е съчетание от 3D mapping технология с динамични образи, които ще преобразят фасадата на НДК с послания за изменението на климата, важната роля на науката в намиране на решения и нашата лична отговорност.

Специално за откриването на събитието на 27 юли 200 дрона ще осветят небето над София в 10-минутнен дрон спектакъл със светлинни форми и послания за важното значение на действията за климата.

Проектът се реализира благодарение на подкрепата на Програма „Околна среда" 2021-2027 г., която на национално ниво финансира мерки в посока изграждане на цялостна система за превенция и предотвратяване на риска от бедствия и наводнения, и Столична община. Осъществява се под патронажа на кмета на София Васил Терзиев.

Светлинната проекция "Хоризонт" е създадена в партньорство с Impact Nest, организатори на впечатляващия мултимедиен спектакъл Wake Up под купола Al Wasl по време на световната среща на върха за действия в областта на климата, COP28. Автори на творбата са създателите на Фестивала на светлините LUNAR - MP-STUDIO.

Facebook събитие: https://www.facebook.com/events/1249976499714031/?ref=newsfeed

Повече за домакинството на България на 61-вата сесия на IPCC можете да прочетете тук.

Повече за Съпътстващата програма можете да прочетете тук.