Маргарита Генчева: Хората с ТЕЛК-ове и лекарите искат да се реши проблема с електронната система, която съхранява медицинските досиета
Секция: Здраве
23 Юли 2024 06:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Маргарита Генчева: Хората с ТЕЛК-ове и лекарите искат да се реши проблема с електронната система, която съхранява медицинските досиета

/КРОСС/ Преди няколко седмици Министерство на здравеопазването съобщи, че е стартирала успешно електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособност и степен на увреждане.

Тези промени бяха дългоочаквани и с цел да облекчат работата на комисиите, тяхната прозрачност и обективност, и най-вече - да облекчат пациентите.

„Получихме множество сигнали от пациенти, които недоволстват, че системата въобще не ги облекчава, същото е и с лекарите от лекарските комисии, които се готвят да напуснат. Всъщност лекарите въобще нямат достъп до електронните досиета на нетрудоспособните пациенти и издават решения на сляпо, което е голям проблем.", каза вчера от трибуната на Народното събрание Маргарита Генчева.

Предвид голямата обществена чувствителност на темата с ТЕЛК-овете, народният представител от „Възраждане" попита служебния министър на здравеопазването как ще се преодолеят недостатъците на тази електронна система и кога системата отново ще заработи?

Служебният министър на здравеопазването отговори, че след срещи с регионални здравни инспекции, лекари, работещи в ТЕЛК и управители на лечебния заведение и представители на НЗОК и Информационно обслужване, наистина са се отчели затруднения за лекарите в ТЕЛК при работа с информационната система за контрол на медицинската експертиза.

Министърът каза още, че част от проблемите на системата вече са решени, а други са в процес на разработване от Информационно обслужване, тъй като се изисква технологично време за въвеждането.

Освен това е дадена възможност на Регионалните здравни инспекции в срок до края на юли 2024 г. да оценят възможностите за вътрешно преструктуриране на персонала, така че да бъдат пренасочени щатни бройки към регионалните картотеки на медицинска експертиза, с оглед справяне с големия обем на документи от медицинските експертни досиета на лицата с увреждания, които трябва да бъдат дигитализирани, като този обем от части е затруднявал самата система.