БХРА: Цената на тока за бизнеса е скочила 10 пъти, възможни са фалити в туризма
Секция: ИКОНОМИКА
23 Юли 2024 08:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БХРА: Цената на тока за бизнеса е скочила 10 пъти, възможни са фалити в туризма

/КРОСС/ Заради скъпия ток за бизнеса ресторантьори и хотелиери прогнозират масови фалити. За какво настояват от бранша и може ли да се стигне до повишение на цените на стоки и услуги?

Зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров сподели, че тенденция в последните две години е в разгара на летния сезон да започва шоково поскъпване на електроенергията.

"Нашият сектор е изключително чувствителен, защото е много енергоемък. Цената на тока е скочила 10 пъти. Един хотел с около 250 места преди ръста средно е плащал сметка от 10 000 лв., а сега се очаква да плати 110-120 000 лева. Основният дял от разходите в туризма е за електричество", коментира той.

По думите му няма как поскъпването на тока да се отрази при резервациите и сметките на хората. "Ако се повишат рязко цените в ресторантите, консумацията ще намалее. Подготвят се протестни действия в бранша по места, има готовност това да се случи до няколко дни. Апелът към управляващите е да помислят за спешни компенсации за бизнеса. Това трябва да е трайно решение, за да може да има спокойствие в сектора. Може да се помисли за таван на цената на тока, а ако той бъде преминат, да следва задължително подпомагане. Страховете от фалити са реални'', посочи Димитров.