Остра позиция на президента. Защо Румен Радев се обяви категорично против това Николай Ненчев да е посланик в Украйна
Секция: Анализи
23 Юли 2024 11:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Остра позиция на президента. Защо Румен Радев се обяви категорично против това Николай Ненчев да е посланик в Украйна

/КРОСС/ Николай Ненчев беше добър военен министър, който за 3 години направи максимално възможното, за да откъсне България от руското влияние във военната област. Това заяви в NOVA „Здравей, България" Иван Анчев, съпредседател на Атлантическия съвет в България. Той коментира изпращането на бившия военен министър Николай Ненчев като временно управляващ на посолството ни в Украйна и оспорването на това решение от президента Румен Радев. Държавният глава написа в официална позиция, че правителството „Денков - Габриел" настоятелно е предлагало да Ненчев да бъде назначен за посланик в Киев, но президентът е отказвал, защото смята, че „не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост" и затова е отказал.

Иван Анчев не е съгласен с позицията на Радев. Да каже кой според него би бил идеалният кандидат, да преценим, каза той.

И обясни, че Киев е ключова позиция в момента. Изпращането на Ненчев като временно изпълняващ, не е добър знак към нашите украински партньори. Във всеки момент, когато имаш представителство, по-ниско от ниво посланик, това говори за буксуване в отношенията, нещо, което българското правителство се опитва да не допуска, коментира експертът.

В дипломатическите двустранни отношения, когато нивото на представителство е по-ниско от извънреден и пълномощен посланик, това говори не малко на отсрещната страна, заяви Анчев.

Изпращането му като временно управляващ посолството ни в Украйна, е единственият начин да замине, въпреки позицията на президента, обясни Анчев. Иначе може България да продължи да бъде без посланик вече 2 години там.

Временно управляващ може да бъде и за много дълго време, но пак казвам - това не е добър знак към нашите партньори към НАТО, към ЕС , към Украйна. И това „налива вода във воденицата" на зложелателите на България, за тези, които говорят за България като за държава без позиции, без приоритети и хоризонт къде иска да отиде, каза Анчев.