След втория мандат - в търсене на формулата на управление и за възможните ходове за изход от политическата криза
Секция: Анализи
23 Юли 2024 11:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След втория мандат - в търсене на формулата на управление и за възможните ходове за изход от политическата криза Анализ на Красина Кръстева, Харалан Александров и доц. Петър Чолаков

/КРОСС/ Българската политика между невъзможността за съставяне на кабинет, политическата безпътица и гражданската апатия - за това в студиото на БНТ "Денят започва" говориха журналистката Красина Кръстева, политологът доц. Петър Чолаков и социалният антрополог Харалан Александров.

Мисля, че третият мандат няма да бъде реализиран, защото няма с кого. Основните политически играчи вече казаха, че вървим към избори и даже някои започнаха предизборната кампания, каза Красина Кръстева.

Според Петър Чолаков конституционната процедура ще бъде протакана, за да може изборите да са в началото на октомври.

Не ни остава нищо друго, освен да си припомним последното изречение от великия роман "Граф Монте Кристо" - цялата мъдрост на човечеството се синтезира в думите "да чакаш и да се надяваш". Така че трябва да чакаме и да се надяваме нещо хубаво да се случи, допълни той.

За Харалан Александров, ако се реализира третият мандат, ще е чудо. Огънят очевидно помита всичко в момента на политическата лудост, защото аз не мога по друг начин да го опиша. Тя е навсякъде с няколко изключения - от големите партии ГЕРБ седи стабилност, засега няма изгледи "Възраждане" да се разцепи, ако не приемем, че "Величие", което междувременно се самосъсипа, е част от "Възраждане", може би и ИТН, които успява да се затрият и отново да се появят на бял свят. С изключение на тези партии всички останали са в режим на упадък, разруха, на диференциране, разделение, което изразява определени процеси в обществото и не само в България се случват тези неща, обясни той.