Русия провежда учения с мобилни ядрени ракетни установки "Ярс"
Секция: Русия
23 Юли 2024 12:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия провежда учения с мобилни ядрени ракетни установки "Ярс"

/КРОСС/ Русия провежда учения с мобилни ядрени ракетни установки "Ярс", съобщиха руски медии, цитирани от Ройтерс.

Това е второто подобно учение за по-малко от месец. Екипажите на ракетните установки в басейна на река Волга, на около 700 километра източно от Москва, ще се движат над 100 километра и ще практикуват камуфлаж и разгръщане, съобщи агенция "Интерфакс".

Ученията следват подобно мероприятие от началото на юли и се провеждат по-малко от два месеца след съвместни тактически ядрени учения с участието на Русия и Беларус.

Руският президент Владимир Путин разпореди през месец май на армията да тренира разполагането на тактически ядрени оръжия, в отговор на заплаха от Запада.

Системите "Ярс" могат да поразяват цели на разстояние от 11,000 километра и могат да бъдат монтирани на камиони или разположени в силози.

Путин казва, че Москва няма нужда да използва ядрени оръжия, за да осигури победа в Украйна, но добави, че не изключва промени в ядрената доктрина на страната.

След началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г., Русия е провела множество военни учения сама или с други страни, включително Китай и Южна Африка, както и засилено военно обучение с Беларус.