Иван Таков: Живеем в бурно време, в което ни е нужна Вапцаровата смелост
Секция: Коментари
23 Юли 2024 13:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Таков: Живеем в бурно време, в което ни е нужна Вапцаровата смелост 82 години след разстрела на героите битката с несправедливостта не е окончателно спечелена, предупреди председателят на БСП - София

/КРОСС/ Живеем в бурно време, в което ни е нужна Вапцаровата смелост. Това каза председателят на БСП - София Иван Таков в словото си по време на възпоменателния митинг-поклонение по повод 82 години от разстрела на Никола Вапцаров и на неговите другари Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов на мемориала "Гарнизонно стрелбище". На него присъстваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, и. ф. председател на БСП Атанас Зафиров, заместник-председателят на БСП и депутат в Европейския парламент Кристиан Вигенин, председателите на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова и на БАС Евгений Белий, племенницата на Никола Вапцаров - Мая Вапцарова и неговият внук Никола Николов Вапцаров, както и родственици на разстреляните герои.

"Събрахме се, за да сведем отново глави пред саможертвата и паметта на достойния син на България, поета-антифашист, поета-работник, поета-моряк, носителя на Световната награда за мир Никола Вапцаров и на неговите петима другари. И с Вапцаровата вяра от смисъла на борбата. Борбата за бъдеще. Бъдеще без фашизъм. Бъдеще на хора образовани, добруващи, солидарни... На свободни хора. За онова бъдеще без фашизъм, в което и в сетния си час Вапцаров и другарите му изобщо не се съмняват, каза още Иван Таков в словото си. - Поклонението, което всяка година ни събира на 23 юли на Гарнизонното стрелбище, не е обикновено събитие. Героите не са просто пример за нас. 23 юли е нашата връзка с миналото, което ни зарежда с вяра и енергия за бъдещето. Вапцаровата вяра е и наша вяра. Борбата на Вапцаров и другарите му е и наша борба".

Иван Таков беше категоричен, че левите идеи и идеали, борбата с фашизма, мечтата за един по-справедлив и по-добър свят не може да бъдат унищожени с куршуми. "Бронебойни патрони за тях не са открити, добави той. - Фактите от историята не могат да бъдат изтрити и заличени от кресливи безродници и агресивно невежество. Опитите за принизяване на подвига на едни от най-големите синове и дъщери на националния дух са посегателство над България. Посегателство над бъдещето на България. 82 години след онези картечни откоси борбата на социалистите и антифашистите в България продължава да бъде същата, като тази на Вапцаров и на другарите му. И след 82 години битката с несправедливостта не е окончателно спечелена. Чести фашистки прояви, омраза между хората, разделение - на това сме свидетели днес. Живеем в бурно време, в което са ни нужни Вапцаровата смелост, разум и човеколюбие. Нужни са ни личности с характер. Нужни са ни умни и смели политици. Вапцаровата вяра, вярата на другарите му, че "животът ще бъде по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден" е и нашата вяра днес. Нека всички тук да обещаем, че "в бурята ще бъдем с теб, народе мой, защото те обичаме! Дълбок поклон пред подвига на Никола Вапцаров, Антон Попов, Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов! Тези имена ще продължат да светят...".

Пресцентър на Градския съвет на БСП - София