Дигитализацията и изкуственият интелект могат да подобрят достъпа до правосъдие и да направят борбата с организираната престъпност по-ефективна
Секция: Технологии
23 Юли 2024 14:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дигитализацията и изкуственият интелект могат да подобрят достъпа до правосъдие и да направят борбата с организираната престъпност по-ефективна

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Мария Павлова участва в първото за унгарското председателство неформално заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи" в Будапеща.

В дневния ред на заседанието днес бе включена темата относно повишаването на конкурентоспособността на Европейския съюз. В позицията, изразена от министър Павлова, се предлага България да подкрепи общия европейски подход за изграждане на устойчива и конкурентоспособна икономика в рамките на ЕС. Тя подчерта, че създаването на предвидима, ясна и лесно приложима европейска правна рамка ще насърчи по-доброто функциониране на малките и средни предприятия, а актовете в областта на правосъдието могат да допринесат значително за намаляването на ненужната административна тежест за предприятията.

Ролята на изкуствения интелект в областта на правосъдието също е във фокуса на вниманието на европейските министри, участващи във форума. Споделяме виждането, че дигитализацията и използването на изкуствен интелект могат да подобрят значително достъпа до правосъдие, да направят борбата с организираната престъпност по-ефективна и да облекчат работата на правоприлагащите органи, сподели министър Павлова в изказването пред европейските си колеги. Но същевременно трябва да се осигури пълно спазване на принципите на съразмерност, лична неприкосновеност и защита на данните, допълни тя.

Друга тема в дневния ред е бъдещето на съдебното сътрудничество в областта на свободата, сигурността и правосъдието, както и дигитализацията на правосъдието като фактор за значително подобряване достъпа до него и за подпомагане борбата с организираната престъпност.