Нетаняху: Скоро може да бъде постигнато съгласие, което да гарантира освобождаването на заложниците в Газа
Секция: СВЯТ
23 Юли 2024 15:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нетаняху: Скоро може да бъде постигнато съгласие, което да гарантира освобождаването на заложниците в Газа

/КРОСС/ Бенямин Нетаняху, премиерът на Израел, каза на семействата на заложниците, държани в Газа, че скоро може да бъде постигнато съгласие, което да гарантира освобождаването на техните близки.

"Условията несъмнено назряват. Това е добър знак", каза Нетаняху пред семействата във Вашингтон, където се очаква да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън и да направи обръщение към Конгреса по време на посещението си.

Усилията за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа, очертани от Байдън през май и с посредничеството на Египет и Катар, набраха скорост през последния месец. В петък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че преговарящите "се приближават към крайната цел".

Руби Чен, баща на Итай Чен, войник с двойно американско-израелско гражданство, чието тяло е задържано в Газа, беше един от членовете на семействата, които се срещнаха с Нетаняху.

"Той каза, че условията са назрели, но аз приемам това с известен скептицизъм", заяви Чен пред израелското армейско радио.

Той добави, че се надява Байдън, който оттегли кандидатурата си за преизбиране и подкрепи вицепрезидентката Камала Харис като кандидат на демократите на вота през ноември, да окаже по-силен натиск върху Нетаняху за постигане на споразумение.