Поредна технологична иновация на Siemens осигурява най-точна ЯМР диагностика с невиждана досега скорост и минимален престой за пациента в апарата
Секция: Здраве
23 Юли 2024 17:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поредна технологична иновация на Siemens осигурява най-точна ЯМР диагностика с невиждана досега скорост и минимален престой за пациента в апарата Над 5 хиляди пациенти са диагностицирани на надградения с ново поколение изкуствен интелект ЯМР апарат в Клиника „Медикус Алфа“ - Пловдив

/КРОСС/ Ядрено-магнитен резонанс с изкуствен интелект максимално съкращава престоя на пациента в апарата и осигурява безупречна прецизност на изображенията в отделението по Образна диагностика на Клиника „Медикус Алфа", Пловдив. Апаратът комбинира достиженията на пробивните иновации на съвременната диагностична техника на Siemens - високотехнологична цифрова система, изкуствен интелект и нова сила на полето, които разширяват значително обхвата на клиничните приложения на магнитния резонанс в медицината.

Поредното надграждане за изкуствен интелект, внедрено в ЯМР на „Медикус Алфа", се нарича Deep Resolve. Това е прогресивна, базирана на изкуствен интелект (AI) реконструкция на изображения, за която очакванията са да формира бъдещето и да постави нови стандарти при получаване на магнитно-томографски изображения.

Със своята невронна мрежа Deep Resolve радикално съкращава времето за създаване на изображение, без да се компрометира разделителната му способност. „Получаваме по-надеждни резултати, защото това е осъвременена версия на софтуера на ядрено-магнитния резонанс, който подобрява образа и скъсява времето за изследване. „Нашите пациенти вече се диагностицират още по-прецизно с Deep Resolve.", споделя д-р Екатерина Елкова, началник отделение „Образна диагностика" в Клиника „Медикус Алфа". Лекарят подчертава, че „така вече пестим около 3 минути на всяка серия и постигаме по-бързо изпълнение на изследването - резултат, който пациентите високо ценят, тъй като имат по-кратък престой в апарата."

Deep Resolve е иновация, която се състои от четири различни технологии на Siemens, които заедно гарантират изображения с невиждана досега скорост: Deep Resolve Gain, Sharp, Boost и Swift Brain.

Deep Resolve Gain премахва шума от образите и осигурява по-добро съотношение сигнал/шум. Така се постига както по-кратко време на изследване, така и по-високо качество на образа. В основата на Deep Resolve Sharp е използването на дълбока невронна мрежа за подобряване на резолюцията на изображението, благодарение на обучение на алгоритъма на огромен набор от данни с ниска и висока резолюция.

На свой ред Deep Resolve Boost обединява агоритми на изкуствен интелект за изключително бързо премахване на шума от суровивите данни, а Deep Resolve Swift Brain осъществява комбинирано получаване на изображение и обработка на данните с алгоритъм, ползващ изкуствен интелект и дълбоки невронни мрежи.

Припомняме, че ядрено-магнитният резонанс в „Медикус Алфа" е първият в света уред с работен отвор от 80 см, осигуряващ изключителен комфорт на пациентите, особено на тези с наднормено тегло и клаустрофобия. Той е и най-тихият апарат, работещ с пъти по-ниско шумово ниво, от ползваните досега. Апаратът бе и първия у нас, на който може да се прави ЯМР изследване на пациенти с пейсмейкъри и метални импланти като стентове, изкуствени стави, плаки, пирони и др., за което през 2022 година болницата получи награда на петия годишен конкурс на в. Капитал за Иновации и добри практики в здравния сектор.