Министър Карадимов и еврокомисар Илиана Иванова обсъдиха развитието на иновациите в подкрепа на икономиката
Секция: ИКОНОМИКА
23 Юли 2024 18:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Карадимов и еврокомисар Илиана Иванова обсъдиха развитието на иновациите в подкрепа на икономиката

/КРОСС/ Министерството на иновациите и растежа се фокусира върху привличането на инвестиции за развитие на индустрията, регионите и човешките ресурси. Смятаме, че това ще насърчи и разработването на повече иновации и създаването на иновативни предприятия. Това заяви министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов на среща с еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. Двамата обсъдиха развитието и финансирането на иновациите и научните изследвания за растеж на икономиката и за повишаване на конкурентоспособността на бизнеса в страната. Комисар Иванова подчерта, че научните изследвания и иновациите са изведени като приоритет в новите политически насоки на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В срещата в Министерството на иновациите и растежа (МИР) участваха началникът на политическия кабинет Мария Петрова, и.д. председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Деляна Иванова и ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова.

„МИР работи целенасочено за това България да се утвърди като добра дестинация за инвеститори с предвидими условия. Във фокуса на работата ни е насърчаването на взаимодействието наука-бизнес за разработване на продукти и услуги с висока добавена стойност", заяви още министър Карадимов.

Комисар Илиана Иванова подчерта, че за постигането на тези цели пред страната от ключово значение е приетият наскоро Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите. Целта на закона е създаването на по-добра регулаторна рамка за използване на иновациите. В тази връзка министър Карадимов заяви, че се планира и конституирането на Национален иновационен фонд към МИР. Идеята е фондът да се превърне в ключово звено за реализиране на иновационните политики в България.

По време на срещата министър Карадимов и комисар Илиана Иванова обсъдиха още необходимостта да се работи приоритетно за развитието на иновации в сектори като Космос, отбрана, микроелектроника, биомедицина, които да изведат страната на предни позиции. Еврокомисарят по иновациите подчерта, че талантите и висококвалифицираната работна ръка в България дават сериозно предимство и държавата трябва създаде условия да ги задържи тук. Като добър пример в тази посока тя посочи Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).