Анализ на експерти: Вероятно третият мандат ще бъде връчен на ИТН
Секция: Анализи
24 Юли 2024 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анализ на експерти: Вероятно третият мандат ще бъде връчен на ИТН Разговор със социологът Андрей Райчев и журналиситите Петко Георгиев и Виктор Иванов

/КРОСС/ Състоянието на повечето партии е странно - една се разпадна, друга е във вътрешна война, още една е също във вътрешна война. Президентът традиционно връчваше третия мандат на БСП, но формацията изпадна в определени кризисни състояние. Той ще връчи третия мандат или БСП или на „Има такъв народ". Най-вероятно мандатът ще бъде връчен на „Има такъв народ". Радев е президентът, при когото има най-много служебни правителства. Това коментира в студиото на „Здравей, България" социологът Андрей Райчев.

„ИТН ще отидат при ГЕРБ, а от ГЕРБ нямат полза от това да сменят сегашното правителство, което им върши добра работа. В никакъв случай каквото и да стане, няма да бъде по-добро от това, което имаме или от варианта да се отиде на нови избори", каза журналистът Петко Георгиев.

БСП и ИТН дадоха заявка, че може да опитат с експертен кабинет с третия мандат

По негови думи големите въпроси в българската политика е кой ще реди листите в ДПС и как заради кризата в партията, останалите политически играчи биха могли да засилят своето електорално влияние. „Сътресението в ДПС е най-голямото, което сме виждали, откакто партията е създадена", добави Георгиев.

„Чисто технологично за изборите, ще бъде интересно кой ще успее да регистрира листи под името „ДПС". До ден днешен не е ясно Делян Пеевски или Джевдет Чакъров държи печата на партията. Прав е този, който държи печата", заяви журналистът от „24 часа" Виктор Иванов.

Райчев обясни, че ще бъде интересен казус, ако в ЦИК пристигнат двама души с различни листи, които искат да се регистрират под едно и също име. „Единият вариант е да се обединят листите, вторият вариант е - който първи влезе, той ще регистрира листите. Най-лошият вариант е БСП и ДПС да не участват в изборите. Кризата е толкова дълбока, че започна да обзема и вносителите. Ситуацията само усилва напрежението. Партиите не разбират главното в задачата - да спрат „свличането" и нещо да стабилизират", каза още той.