Гл. комисар Александър Джартов: Вероятно новата реалност за нас ще е редуване на пожари с наводнения, трябва да се адаптираме към тези условия
Секция: Интервюта
24 Юли 2024 12:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гл. комисар Александър Джартов: Вероятно новата реалност за нас ще е редуване на пожари с наводнения, трябва да се адаптираме към тези условия Интервю за BTV на директора на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“

/КРОСС/ Вероятно новата реалност за нас ще е редуване на пожари с наводнения, трябва да се адаптираме към тези условия. Това каза в интервю за BTV „Тази сутрин" на главен комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

На територията на страната в момента няма активни пожари, остава притеснението за пожара, който е на територията на Гърция и е в близост до българската граница, уточни Джартов.

По думите му от пожарите през юли в България са опожарени изключително големи площи - стотици хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти.

Като брой пожари са повече в сравнение с миналата година - с над 10%.

Това, което най-съществено може да ни помогне, са летателните средства. Особено по отношение на тези пожари, което бяха в района на Хасковска и Ямболска област. Там духа постоянно вятър и това за нас е голям проблем. Ние не можем да разположим екипи, които да се справят с пожара, защото представлява опасност за тях, коментира директорът на пожарната. Той подчерта, че през последните години непрекъснато се придобива нова техника.

В момента сме в процедура по придобиване на нови пожарни автомобили. Техниката, личните предпазни средства - те са консуматив, те се повреждат и е необходимо да бъдат подменяни с нови съвременни, уточни Джартов.

Относно помощта, която поискахме и получихме от други държави, директорът на пожарната обяви, че това е практика във всички европейски страни, особено в южните, където пожари има често.

Причините за пожарите е основно човешка дейност - обработване на земеделски земи, хвърлени цигари, палене на огън за приготвяне на зимнина. Много редки са случаите, в които имаме искри от далекопроводи или мълнии, каза още директорът на пожарната.

Изключение е пожарът от вчера в апартамент в Пловдив - той е предизвикан от мълния. Сградата не е имала защита срещу мълнии.