Министър Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество
Секция: ИКОНОМИКА
24 Юли 2024 14:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество

/КРОСС/ Въпреки, че двустранната търговия достига близо 4 млрд щ.д. през миналата година, все още съществуват неизползвани възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, с които нашата страна е известна в Азия. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и посланика на Китайската народна република в България Н.Пр. г-жа Дай Цин Ли. С цел разширяване на българския износ за Китай двамата обсъдиха проекта на Меморандум за сътрудничество в областта на електронната търговия. По думите на министър Николов документът предстои да бъде обсъден и съгласуван с всички заинтересовани институции у нас, предвид факта, че България, като страна-член на ЕС, прилага общата търговска политика на Съюза, част от която е и електронната търговия.

По време на срещата акцент бе поставен върху привличането на китайски инвестиции в сектори, в които страната ни има традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката. Сред тях са машиностроенето, автомобилостроенето и производството на авточасти, електрониката и електротехниката, информационните и комуникационните технологии, селско стопанство и други.

„Съществуват отлични възможности за привличане на китайски компании в българските индустриални зони", посочи министър Николов. Той подчерта, че страната ни може да предложи на китайските инвеститори индустриални терени с изградена инфраструктура за позициониране на техните производствени мощности. По думите на д-р Николов през 2023 г. интерес към инвестиране в България е бил проявен от китайски фирми в биоферментацията, производството на авточасти, на електрически материали и други.

Обсъдени бяха и Сесиите на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество, които са важен механизъм за развитие на търговските връзки между двете страни. Поредната 18-та сесия предстои да се проведе у нас през следващата година. Министър Николов отправи предложение към китайската страна успоредно със сесията да бъде организиран и двустранен бизнес форум, който да предостави платформа на компании от двете държави за бъдещо успешно сътрудничество. Дискутирана бе и възможността за българско участие в предстоящото провеждане на 7-та Китайска международна изложба за вносни стоки. Друга тема на разговор между министър Петко Николов и Н.Пр. г-жа Дай Цин Ли бе развитието на стратегическата инициативата „Един пояс, един път".

Тази година се навършват 75 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Китайската народна република.