Йордан Тодоров: Ще настояваме за таван на цените на тока до 180 лв, за да подкрепим бизнесът да не фалира
Секция: ПОЛИТИКА
24 Юли 2024 15:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йордан Тодоров: Ще настояваме за таван на цените на тока до 180 лв, за да подкрепим бизнесът да не фалира

/КРОСС/ „През този месец плащаме най-скъпия ток в Европа. Свидетели сме за какви цени на тока на борсата става въпрос, за бизнеса цените за мегаватчас в отделни часове от денонощието стигнаха до 1000 - 1500 лв, което на киловатчас прави 1.00 - 1.50 лв. И това се случва в най-бедната страна в Европа.", каза на брифинг проведен в Народното събрание народният представител от „Възраждане" Йордан Тодоров.

В тази връзка днес от политическата организация внесят в Народното събрание проект на решение за удължаване на компенсаторния механизъм във връзка с високите цени на електрическата енергия.

„За небитовите крайни потребители ще предложим удължаване на компенсациите, във връзка с високите цени на тока до края на годината. Ще предложим и тавана на цената от 200 лв, какъвто се прилагаше до момента, да падне на 180 лв, като това да бъде допълнителна подкрепа за бизнеса.", коментира още Тодоров.

В Комисията по енергетика в четвъртък от „Възраждане" ще настояват това решение да влезе в дневния ред на заседанието като извънредна точка, за да може то да бъде прието, ако има воля от останалите политически сили.

„Бизнесът трябва да бъде подкрепен, тъй като той е гръбнакът на икономиката в една държава. Всички сме свидетели как туристическият бранш е поставен буквално на колене, заради високите цени на тока. Туристическият бранш произвежда в българската държава значителен процент от брутния вътрешен продукт, затова не можем просто да стоим безучастно и да бъдем свидетели на фалита на фирми и уволнение на хора. Спекулантите продължават да спекулират. През последните 2 години всички говорим за спасяване на бизнеса с таван на цените на тока на свободния пазар, а в същото време бутат българските домакинства отново към свободен пазар.", възмущава се народният представител от „Възраждане".
Позицията на „Възраждане" е против излизането на домакинствата на свободния пазар, тъй като държавата в момента едва успява и бизнеса да спаси и възниква въпросът кой ще спаси домакинствата.