Глобален медиен форум: стратегическата визия на Азербайджан
Секция: СВЯТ
24 Юли 2024 15:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Глобален медиен форум: стратегическата визия на Азербайджан

/КРОСС/ На 20-22 юли 2024 г. за втора поредна година гр. Шуша бе домакин на Глобалния медиен форум. Провеждан под надслова „Разобличаване на фалшивите истории: позиция срещу дезинформацията", тазгодишният форум бе посетен от над 150 изтъкнати международни представители на медиите от 50 държави. С присъствието си при откриването на форума президентът на Азербайджан Илхам Алиев изложи своята визия за бъдещето на своята страна, региона Южен Кавказ, енергийните въпроси, включително зеления преход и предстоящата COP29 среща и др.

Обсъждайки нормализирането на арменско-азербайджанските отношения и мирните преговори, президентът Алиев изтъкна инициативата на Азербайджан за започване на мирните преговори и закъснелия отговор на Армения. Той подчерта, че бъдещето на преговорите в момента зависи от желанието на арменското правителство съвместно да поиска разпускането на нефункционалната Минска група, чието съществуване представлява териториалните претенции на Армения срещу Азербайджан, и да промени конституцията на страната, която в момента застрашава териториалната цялост на Азербайджан. Въпреки че мирното споразумение е договорено 80-90%, нежеланието на Армения да наложи тези промени и отказът й да участва в предложените преговори на високо ниво в момента възпрепятстват напредъка.

Говорейки за възстановяването на освободените територии, президентът Алиев отбеляза, че около 8 000 бивши вътрешно разселени азербайджанци вече са се върнали по домовете си, като се очаква до края на 2024 г. броят им да нарасне до 20 000. Този напредък обаче е възпрепятстван от огромен проблем: противопехотните мини и неспиращия отказ на Армения да сътрудничи. Докладите показват, че са поставени повече от 1 милион мини. Наскоро още трима азербайджански цивилни граждани станаха жертва на противопехотни мини - още жертви към над 300-те от м. ноември 2020 г. Това е основна пречка за бързото възстановяване на тези райони, тъй като мащабните операции по разминиране са скъпи, има недостиг на квалифициран персонал, а ресурсите и международните услуги за разминиране са непосилно скъпи. Без значителна международна помощ разчистването на тези мини може да отнеме десетилетия, подобно на нестихващите проблеми и на Балканите.

По отношение на реинтеграцията на малцинствата държавният глава И. Алиев подчерта атмосферата на любов и взаимно разбирателство в Азербайджан, която той описа като плод от хармоничното съжителство на различни религии и етноси. Той подчерта, че тази ценност е от съществена важност за идентичността на Азербайджан и че както обществото, така и правителството, ведно с религиозните лидери, са ангажирани с нейното запазване и укрепване. От края на войната през 2020 г. Азербайджан се стреми да реинтегрира местното арменско население, но тези усилия се сблъскаха със съпротива от Армения и нейните поддръжници. Днес Азербайджан призовава Армения да улесни връщането на азербайджанци, прогонени от Армения през ХХ век, особено в края на 90-те години на миналия век, в техните исторически земи. Този въпрос изисква международно внимание и действия за справяне с разселването на милиони азербайджанци и техните потомци.

Президентът Алиев подчерта и ключовите аспекти на COP29 срещата, отбелязвайки ефективната подготвителна работа с ясен, ориентиран към резултатите подход. Той представи сериозни глобални инициативи, като предложението на Азербайджан за създаване на фонд в подкрепа на развиващите се малки островни държави. Президентът подчерта и че COP29 има за цел да бъде събитие за солидарност, като се полагат активни усилия за преодоляване на различията между развиващия се Юг и развития Север.

Президентът Илхам Алиев отбеляза, че домакинството на срещите на COP в богати на енергийни източници страни, произвеждащи изкопаеми горива, подчертава техния ангажимент към зеления преход. Той подчерта значителния напредък на Азербайджан във възобновяемата енергия, мотивиран както от техническия, така и от икономическия напредък. Страната изгражда няколко големи слънчеви и вятърни електроцентрали и финализира проучванията за осъществимост за кабел за зелена енергия, свързващ каспийски офшорни вятърни паркове с Румъния - под Черно море, което ще бъде от решаващо значение за износа на зелена енергия към Европа. С думите си, че Азербайджан работи за удвояване на доставките на газ за Европа до 2028 г., той подчерта и необходимостта от финансово-техническа подкрепа от ЕС и още по-засилено сътрудничество.

Вторият глобален медиен форум в гр. Шуша предостави платформа на президента Алиев да формулира стратегическата визия на Азербайджан. Регионалните мирни преговори, възстановяването на освободените територии и реинтеграцията на малцинствата подчертават сложната динамика, оформяща бъдещите непосредствени съседи на ЕС. Прозренията на президента за COP29 срещата подчертаха ангажимента на Азербайджан към зелената енергия и глобалните екологични инициативи. Основното послание на държавния глава бе за надежда и сигурност, за мирно и по-добро бъдеще за всички, което изисква искрени усилия от всички страни в региона и извън него.