При какви условия Доган може да отстрани Пеевски от ДПС: Анализ на Светлин Тачев
Секция: Анализи
24 Юли 2024 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
При какви условия Доган може да отстрани Пеевски от ДПС: Анализ на Светлин Тачев

/КРОСС/ За мен ситуацията в ДПС стигна до това ниво, защото Делян Пеевски получи власт, но той се опита да вземе повече, отколкото му беше позволено.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" политологът Светлин Тачев. По думите му именно поради това Пеевски беше наказан. "Поискването на оставката му от почетния председател го вкарва в една битка, която изглежда трудно да бъде спечелена от него - просто защото Ахмед Доган изглежда като естественият лидер на "Движението за права и свободи". И това е чисто исторически, както и специфично от гледна точка на етническия компонент", коментира Тачев.

Според него обаче Делян Пеевски не е за подценяване. "Той не се отказва, което означава, че войната в партията може да продължи. Въпросът е до какво ще доведе: дали той ще има силата да доведе до разцепление, или всъщност Ахмед Доган и хората около него са по-силни и могат да го отстранят. Ако това е така, политическата кариера на Делян Пеевски приключва. Ако те успеят да го отстранят, той приключва чисто политически", убеден е Светлин Тачев.

Политологът смята, че дори да има нова политическа формация, която да е конкурент на ДПС, е невъзможно да победи в такава битка. "Няколко опита имаше такива. Последният по-силен беше ДОСТ на Лютви Местан - партия на етнически принцип, формация, която се оглавява от представител на турския етнос, който се обърна към този тип електорат и въпреки всичко се видя, че ДПС е центърът, който обединява тези хора", категоричен беше още Светлин Тачев.