"Рилският пустинник"- молитва с вяра и надежда
Секция: КУЛТУРА
24 Юли 2024 19:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Рилският пустинник"- молитва с вяра и надежда

/КРОСС/ Софийската опера с ново значимо културно събитие с огромна духовна стойност - спектакли на площада пред катедралния храм „Св. Александър Невски" на музикалната поема „РИЛСКИЯТ ПУСТИННИК" по текст на Тихомир Павлов и музика от отец Кирил Попов на 26, 27 и 28 юли 2024.

Две грандиозни оперни продукции на същото място вече са в историята на културния живот на столицата: през 2014 г. „Борис Годунов" от Модест Мусоргски и през 2016 г. „Набуко" от Джузепе Верди.

За прослава и почит на името и делото на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец - покровител на българския народ, операта „Рилският пустинник" ще оживи предкатедралния площад като зов към всички нас да почувстваме съкровена близост с духовната и пречистваща любов на Свети Йоан Рилски.

В главните роли ще видите Ириней Константинов, Атанас Младенов, Ангел Христов, Иван Радев, Николай Петров Веселин Михайлов. Оркестър и хор на Софийската опера под диригентството на Старозагорския митрополит Киприан /26.07, 27.07/ и Жорж Димитров / 28.07/, диригент на хора - Виолета Димитрова. С участието на детска вокално-театрална формация с ръководител Димитър Костанцалиев.

Режисьор на грандиозната постановка e Пламен Карталов.

Постановката се посвещава на 100-годишнината от освещаването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски".