Оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Юли 2024 08:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури Предупреждението е за Северна и Северозападна България

/КРОСС/ Оранжев код за значителни валежи и гръмотевични бури обяви НИМХ за днес. Предупрежденията са в сила за Северна и Северозападна България. Областите с риск от опасно време са Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.

Очакваните количества дъжд са до 35 литра на квадратен метър, а в отделни райони - до 50-65 литра на квадратен метър. Има и опасност от градушки, включително в планините и по Черноморието. Подобна е и прогнозата за областите с жълт код. Там количествата на валежите ще са до 25-35 литра на квадратен метър.

В четвъртък през деня предстои и понижение на температурите, като максималните в страната ще са между 27 и 32 градуса. Слабият до умерен вятър ще носи и захлаждане. Повече слънчеви часове ще има над Западна България. По Черноморието ще има краткотрайни, на места интензивни, дъждове с гръмотевици. Максималните температури ще са между 27 и 30 градуса.

Междувременно 21 и 22 юли бяха обявени за дните с най-високи температури в историята на измерванията, които се правят от около 1850 г. Темата в студиото на „Здравей, България" коментира климатологът Симеон Матев. По думите му все по-големите горещини не бива да изненадват никого. „Земята в момента е един врящ котел. Изменението на климата е факт, но то не включва само екстремно високи градуси", подчерта експертът.

Източник:БГНЕС