Трети успешен ден за българския отбор на Европейските игри за трансплантирани
Секция: СПОРТ
25 Юли 2024 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трети успешен ден за българския отбор на Европейските игри за трансплантирани Още три медала бяха спечелени

/КРОСС/ След блестящото представяне на турнира по тенис на маса и на колоезденето 5 км, отборът ни от трансплантирани атлети спечели 3 медала.

Златен медал спечели Евгени Георгиев в тенис на маса, който е с трансплантирано сърце. Златен медал и за Ирен Дикова- Димитров в тенис на маса. Бронзов медал за Симеон Танчев в 5 -километровата дистанция на пистата в Ещорил. Той е от Пловдив и е с трансплантиран бъбрек и е първият българин, който участва в турнира по колоездене на Европейските игри за трансплантирани.

Четвърт финал, след много оспорвани и красиво изиграни мачове на Димитър Василев и Владимир Катошев, който даде всичко от себе си в мач с гръцки атлет, учител по тенис на маса в университет.

Целта на първенството е популяризиране на трансплантациите и активния начин на живот за вече трансплантираните пациенти. За първи път страната ни е с отбор от 11 атлети с трансплантации на Европейското първенство в Лисабон.

За силата на духа и призива за спасението на човешки животи разказа в ефира на „Здравей, България" атлетът Георги Пеев, който спечели 4 златни медала на Европейското първенство за хора с трансплантации в Лисабон.

Българинът победи в състезанията на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул. За Георги Пеев, който е посветил живота си на каузата на донорството в България, това са поредните големи успехи, след като миналата година спечели златен медал на Световното в Австралия. Той има още много отличия от европейски шампионати и постижения като изкачването на връх Килиманджаро - отново в името на донорството.

„За мен това е сбъдната мечта, защото ние тук сме истински отбор. С нас има лекар и рехабилитатор. Групата ни е от 25 човека. За първи път и държавата отпусна финансиране, въпреки че голяма част от нас разчитат на собствени средства", сподели европейският и световен шампион по плуване за хора с трансплантации.

Георги Пеев разкри, че ИА „Медицински надзор" тази година е осигурила финансиране за обучение на координтори по донорството, за да се подобри информираността сред обществото.