Костадин Костадинов: Радев няма да ни връчи третия мандат, но ако го направи - ние сме готови с кабинет
Секция: Интервюта
25 Юли 2024 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадин Костадинов: Радев няма да ни връчи третия мандат, но ако го направи - ние сме готови с кабинет

/КРОСС/ От поредните предсрочни парламентарни избори ни разделя реализирането на третия мандат, което към момента изглежда невъзможно. Въпросът, който все още няма отговор, е на кого президентът Румен Радев ще го връчи. За да коментира темата в Студио Actualno поканихме лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Радев няма да ни връчи третия мандат, но ако го направи - ние сме готови с кабинет", заяви Костадинов и добави, че партията му е готова да носи отговорността.

На въпрос какъв все пак ще бъде подходът на "Възраждане", ако получи мандат за съставяне на правителство и как той ще се различава с този на "Продължаваме промяната - Демократична България", той заяви:

"Ние имахме разговор с ПП-ДБ за тяхната антикорупционна декларация. Те предлагат законодателство, което подкрепяме безусловно. Ние обаче предлагаме да се проведат референдуми по въпроси, по които нито те, нито ние можем да наложим гледна точка. Това е условна подкрепа, защото ние не знаем предварително какъв ще е резултатът от референдумите. Оказва се, че те дори това не могат да приемат. Няма как да се бориш с корупцията без да в държавата да има върховенство на закона и демокрацията", заяви той. Още: Костадин Костадинов зове за коалиция "всички срещу ГЕРБ и ДПС"

Какво би направил, ако е премиер?

На този въпрос Костадинов обяви, че е започнал да работи в посока към подобряване на демографската политика и без да е министър-председател: "Аз съм председател на ресорната комисия по този въпрос в парламента и вече стартирах работа по Програма за национална регенерация и ревитализация на регионите".

Като основна цел той очерта и връщане на българските емигранти с програма, която да ги привлече в България, както и запазването на българската финансова независимост.

Всяка една държава има пет форми на суверенитет, ако един от тях липсва - суверенитетът е разклатен. "При нас липсват 4 от 5 "Нямаме политически суверенитет, защото нашата политика се определя отвън, нямаме икономически суверенитет, нямаме хранителен суверенитет, нямаме и отбранителен суверенитет", твърди Костадинов.

"Възраждане" в Русия

Разговорът за суверенитетът беше насочен и към вътрешнопартийните въпроси на "Възраждане". На лидера се наложи да отговори защо депутати от формацията му са били на форум в Москва, организиран от партията на руския диктатор Владимир Путин "Единна Русия".

"Това беше един международен форум, в който участваха повече от 40 държави. Там установихме контакти с управляващата партия в Южна Африка. Присъстваха представители на държави от 4 континента - Южна Америка, Африка, Азия и Европа", отговори Костадинов.

По думите му там са се обсъждали основно антиколониални практики.

"Колониализмът отдавна е отречен, ние нямаме държава по света, която да защитава подобни практики, поне официално. Има обаче неоколониални практики, когато държави формално запазват суверенитета си, но се заробва с неизгодни концесионни договори, с присъствие на чужди войски на нейна територия, с обвързващи политически зависимости и т.н. Това са стари практики, които се зараждат отново", добави лидерът на "Възраждане".

Войната в Украйна

Въпросът за конфликта между Москва и Киев започна с напомняне, че едната страна е обявила България за неприятелска държава.

"Русия ни обяви за неприятелска страна, защото ние започнахме неприятелски действия срещу нея. Когато започна войната в Украйна, ние казахме, че не бива да заемаме страна в този конфликт, защото и от едната, и от другата страна имаме интереси и народи, с които сме близки културно, исторически, ако искате и етнически. И в двете държави имаме малцинства. България обаче тогава взе страна", каза Костадинов. Още: Костадинов твърди, че е водил разговори със знакови лица от ПП-ДБ за кабинет

Според него войната в Украйна няма да приключи сега, а и след 50 години, защото "така е било в последните 400 години".

Източник: Actualno.com