Трябва ли частните болници да провеждат обществени поръчки за покупка на консумативи, лекарства и техника, след като ползват обществен ресурс
Секция: Здраве
25 Юли 2024 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трябва ли частните болници да провеждат обществени поръчки за покупка на консумативи, лекарства и техника, след като ползват обществен ресурс

/КРОСС/ Трябва ли частните болници да провеждат обществени поръчки за покупка на консумативи, лекарства и техника, след като ползват обществен ресурс. Темата коментира икономистът Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика в студиото на NOVA „Здравей, България".

Експертният клуб за икономика и политика (ЕКИП) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България.

Първият въпрос, който си зададохме в анализа, беше дали държавите, в които частните болници са финансирани частично от държавата, са възложители по смисъла на закона за обществените поръчки. Избрахме три държави за пример - Германия, Австрия и Холандия. В тях също не се провеждат търгове като в България, но срещу тях няма наказателна процедура, обясни Шарков. Когато говорим за цени, има поправка в закона. Цените са абсолютно публични, каза той.

Той коментира и съревнованието между държавните и частните лечебни заведения. Пациентът избира къде ще се лекува, заяви Шарков.