Ще бъде ли нов предсрочен вот възможност за изход от политическата криза
Секция: Анализи
25 Юли 2024 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще бъде ли нов предсрочен вот възможност за изход от политическата криза

/КРОСС/ ГЕРБ поставя себе си като стабилна алтернатива на разпада в останалите политически формации. Партиите вече са предприели предизборни стратегии в парламента. Това заяви политологът Христо Панчугов в студиото на "Здравей, България".

По думите му липсата на реална алтернатива запушва изхода от безвремието в политиката. "Демокрацията и трансформацията на системата предполага изненади на изборите, "Величие" е пример. Има групи в обществото, които още нямат представителство, а това създава възможност за нова динамика в следващия парламент, но и за доста радикализация. След процесите в ДПС идеята за противопоставянето между различни групи ще стане значителна част от следващата кампания. Въпрос на процедура и време е да видим г-н Пеевски извън Движението, той прави опит за демонстрация на остатъчно влияние", коментира той.

Според политолога Георги Киряков заради вътрешната фрагментация в парламентарните партии няма да се реализира третият мандат. "Борисов даде важна индикация, че ще има промяна на тона при нов вот. Не е вярно обаче, че ако не стане с първи мандат, с никой друг няма да стане. Това се е случвало два пъти в последните години. Електоралната битка в ДПС беше спечелена от Доган и това ще проличи на нов вот", смята той.

"Влиянието в администрацията на Пеевски ще отслабва и ще се търси преразпределение на властовия ресурс", допълни Киряков.