Васил Симов: Цените ще паднат заради рекордното количество пшеница и царевица
Секция: Анализи
25 Юли 2024 10:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Симов: Цените ще паднат заради рекордното количество пшеница и царевица

/КРОСС/ Количествата произведена продукция тази година ще бъде рекордно при пшеницата и царевицата, а може би и при слънчогледа. Затова се очаква спад в цените на борсите. Това коментира в студиото на „Твоят ден" Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

"Има голямо предлагане, затова цената пада. Българските производители обаче имат икономически трудности, а ниската стойност не е добра за тях. Субсидиите и плащането на декар са добре регламентирани. От 2021 г. досега борсите индикират възможно най-ниски котировки, това се дължи на пазарен фактор - по-голямото количество произведена продукция", обясни той.

Симов коментира и цените на основните стоки и суровини. "Ако количеството произведен слънчоглед намалее, може цената на олиото да се покачи. Засега не се очаква никаква промяна в сравнение с миналата година. През септември ще започне активната жътва и тогава може да има промени. Петролът е другата типична борсова стока, която задържа нивата си от миналата година. Отчитаме понижение с около 20% на цените на царевицата. В САЩ има дори 24% спад заради произведеното количество, което е значително", заяви той.

По думите му на пазара на хлебна пшеница има понижение с около 15% спрямо миналата година. "Маслодайният слънчоглед пък е на нивата от миналата година във Франция, който е основен пазар. В Украйна стойността е по-ниска", допълни Симов.