Защо кабинетът „Денков“ не изпрати в Украйна номинирания за посланик Петър Танев
Секция: Коментари
25 Юли 2024 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо кабинетът „Денков“ не изпрати в Украйна номинирания за посланик Петър Танев

/КРОСС/ Мотивът за руска връзка по-скоро е наратив, който съвсем съзнателно се прокарва от хората, които са противници на това да отиде дипломат, анализатор и човек, който е работил само в горещи точки. За мен това са хора в България. Украйна и посолството нямат никакво отношение към това. Донякъде ударите са и срещу дейността на сина ми Петър Танев, който носи моето име, защото неговата дейност някак не се вписва в това определено удобно твърдение, че това е руска връзка. Това заяви в сутрешния блок на BTV „Тази сутрин" дипломатът от кариерата Петър Танев.

Не знам точно коя е руската връзка. Моята бивша съпруга, с която сме разведени от 15 години, е гражданка на Русия. Нашите пътища са отдавна разделени. Моите синове са младежи с ярка политическа позиция, те са българи с българско гражданство. Най-вече подкрепям тяхната гражданска позиция, допълни той.

Миналата есен Петър Танев е бил номинация на бившия вицепремиер и външен министър Мария Габриел за извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна.

Официално решение на Министерския съвет за назначение обаче не е постъпило на „Дондуков" 2. Ето защо държавният глава не е издал указ.

Първото предложение дойде май месец 2023 година и беше обсъждано на ниво депутати от ЕНП в европарламента, подкрепени и от левицата. Реалната номинация беше в началото на октомври, когато получих официално номинацията, след което тръгна процедурата. Мария Габриел като външен министър е нивото, което предлага човек за посланик, възлага на МВнР да изготви предложението в писмен вид с всички съпътстващи документи и след което беше внесено на заседание на Министерския съвет, разказа Танев.

Всички съгласувателни процедури до етап влизане на предложението за посланици, впрочем тогава беше внесен пакет с предложение за шестима посланици, е стигнал до Министерския съвет. След провала на процедурата единствено имах разговор с Мария Габриел, която ми каза, че премиерът Денков не е подписал предложението само за мен, което оттам отлежава в секретно деловодство, допълни той.

По думите му оттам нататък няма информация, той не е говорил с Мария Габриел и никой не го е уведомил за причините и мотивите.

По информация на BTV причината премиерът Николай Денков да не подпише предложението за назначение на Петър Танев за посланик на България в Украйна е връзки с Руската федерация.

Буквално по неволя бях въвлечен в един спор на институционално и политическо ниво, към което аз нямам отношение. Много е неприятно, защото всеки един кандидат може да попадне в тази ситуация. Този вътрешен скандал вреди на двустранните отношения, на отношението на Украйна към България като надежден стратегически партньор, както и отвън. Този казус се следи много внимателно, включително от Руската федерация, посочи Танев.