Преобразеното отделение по педиатрия беше открито днес в МБАЛ Карнобат.
Секция: Здраве
25 Юли 2024 17:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преобразеното отделение по педиатрия беше открито днес в МБАЛ Карнобат.

/КРОСС/ 170 000 лв. са вложени в промяната на отделението, а даренията в натура сe равняват на около 24 000 лв., уточняват от Фондация За Доброто. Ремонтът на детското отделение в Карнобат е част от проект Светулка на Фондацията - Болница, която не прилича на болница. Обновяването е реализирано подкрепата на  А1 България , Есетере България, Община Карнобат.

Откриването се проведе в присъствието на официални лица, представители на организаторите, дарители, партньори, медици и пациенти.

12 бокса и 2 двойни болнични стаи са напълно обновени по проект „Светулка". 3 служебни помещения, 2 манипулационни и приемния кабинет също са с нов облик. Изградена е нова чакалня и втора баня за пациенти. Най-голямата радост за децата обаче си остава детският кът - светъл, комфортен, цветен и пълен с играчки. От Фондация За Доброто признават, че отделят най-голямо внимание на изграждането на детските кътове във всички отделения, в които работят и те по традиция обират овациите на всяко откриване.

Стените във всички помещения са изрисувани с красиви рисунки. Родителите, които придружават децата, имат на разположение кухненски боксове с уреди, за да могат да посрещнат нуждите на своите деца и да не натоварват допълнително медицинския персонал.

Надежда Рангелова, председател на Фондация „За доброто", представи извършените дейности в детското отделение по проект „Светулка" и допълни: „Идеята Светулка е дружелюбна и лечебна среда. В отделенията и в отношенията. Качествено и достъпно детското здравеопазване в действие.

Среда, която успокоява, не плаши. Диалог, в който деца-пациенти, родителите, лекарите и медиците постигат доверие и разбирателство. Най-добрият интерес на детето винаги е на първо място. Децата остават деца, дори когато боледуват. Тяхно право е да останат социално активни и интегрирани. Наше, на възрастните, задължение е да им го гарантираме. „Светулка" е еталон за приветливо, цветно, чисто болнично заведение, светло, топло и уютно. В него децата се чувстват като у дома. „Светулка" е среда на съпричастност и разбиране, информираност и достъпност, подкрепа и сътрудничество между децата-пациенти, родителите и медиците. В нея доверието е основата на отношенията между лекуващи и лекувани."

Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации" в А1 България,
заяви:
„Това дарение има много специална стойност за нас. То не само демонстрира
силата на партньорството и успешната съвместна работа на А1 и фондация „За
доброто", но е и израз на огромното сърце на нашите клиенти. Със средствата,
генерирани по време на коледната кампания „Закръгляме в полза на доброто",
превърнахме детското отделение на МБАЛ Карнобат в място, където децата могат да се лекуват в атмосфера, напомняща им за дома - светла, цветна и приветлива. Това е първото отделение по проект „Светулка, което е финансирано от А1 и сме изключително горди от резултата. Вярвам, че този проект е пример за това как
обединени можем да осъществим истинска промяна при лечението на децата у нас.",

Управителят на МБАЛ Карнобат, Николай Колибаров, коментира: „Подобно
сътрудничество между местната власт, неправителствения сектор и компании-
дарители не просто помага за физическата трансформация на педиатрията в МБАЛ Карнобат, но и показва, че обединението в полза на детското здравеопазване е възможна. Благодарен съм, че педиатрията в болницата в Община Карнобат е една от малкото в страната, които могат да се похвалят с толкова европейска среда за лечение на децата и съм щастлив, че привлякохме много съмишленици и доброволци от региона, с което подпомогнахме на местно ниво разпространението на каузата за по-качествено обществено здравеопазване."

Пламен Николов, генерален директор на "Есетере България" ЕООД сподели: „За нас много важен е и следващият етап на Проект Светулка, който цели да подобри комуникацията и емпатията в отношенията между лекарите, децата пациенти и родителите, така че посещението на болница да не се превръща в травматично преживяване за малките пациенти, а в нормална грижа за здравето."."

Какво е проект Светулка?

Идеята Светулка е дружелюбна и лечебна среда. В отделенията и в отношенията. Качествено и достъпно детското здравеопазване в действие. Среда, която успокоява, не плаши. Диалог, в който деца-пациенти, родителите, лекарите и медиците постигат доверие и разбирателство. Най-добрият интерес на детето винаги е на първо място. Децата остават деца, дори когато боледуват. Тяхно право да е останат социално активни и интегрирани. Наше, на възрастните, задължение е да им го гарантираме.

СВЕТУЛКА е приветливо, цветно, чисто болнично заведение, светло, топло и уютно. В него децата се чувстват като у дома. СВЕТУЛКА е среда на съпричастност и разбиране, информираност и достъпност, подкрепа и сътрудничество между децата-пациенти, родителите и медиците. В нея доверието е основата на отношенията между лекуващи и лекувани.