Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието
Секция: ПОЛИТИКА
25 Юли 2024 19:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Волгин повдигна въпроса за цензурата пред еврокомисаря по правосъдието

/КРОСС/ Петър Волгин, евродепутат от групата „Европа на суверенните нации", постави ключов въпрос на дебат в Комисията LIBE (Комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешни рабoти) за пълзящата и нарастваща цензура в Европа. Волгин, който безспорно е добре запознат с темата от професионалната си дейност, се обърна към еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс в контекста на публикувания доклад от ЕК за върховенството на закона и състоянието на медиите и постави на вниманието два примера за груба цензура. Първият пример е от Германия. Става дума за германското списание COMPACT, което е спряно, забранено, техниката му е отнета, а акаунтите му в социалните мрежи - изтрити. Причината е, че германските журналисти са си позволили да направят интервю с Мария Захарова.

„Това не е спазване на свободата на словото и плурализма", посочи Волгин на еврокомисаря Дидие Рейндерс и аудиторията в LIBE.

Вторият пример е от България: грубото спиране на интервюто, направено за БНР с посланика на РФ Елеонора Митрофанова. Евродепутатът подчерта, че цензурата в обществената медия е била задвижена от партията ДПС, член на „Обнови Европа", което не кореспондира с демократичните принципи като висша цел на ЕС. Отразявайки участието на Волгин в LIBE, БНР тенденциозно и двусмислено са поставили в сайта си фразата за цензура в кавички.

Кореспондентът на БНР изобщо не споменава за германската медия COMPACT, но подчертава за интервюто с руския посланик, опитвайки се по този начин да изкриви смисъла на поставения въпрос пред еврокомисаря по правосъдието и гузно да оправдае рефлексивното си задвижване от Пеевски по казуса със спирането на интервюто.

Рейндерс отговори по следния начин: „Първото нещо, което се прави в такива конкретни случаи, е да се заведе дело пред националните съдебни власти, включително и в Съда на ЕС, ако има нарушение на европейското право."